Μάριο Τεστίνο: Ο φωτογράφος της κομψότητας

Ωδή στη γυναίκα. Ωδή στο γυμνό. Ωδή στη μόδα. Ο Μάριο Τεστίνο στρέφει το φακό του πάνω σου. In Your Face. Στο πρόσωπο σου, ήταν ο τίτλος της τελευταίας έκθεσης του διάσημου φωτογράφου, αυτό το καλοκαίρι, στην Kunstbibliothek του Βερολίνου.

Αυτό ήταν και το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη της έκθεσης «In Your Face». Οι 125 φωτογραφίες του, με τα προκλητικά κοντράστ και την αυθάδικη κομψότητα, εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 2012, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Ακολούθησαν, δύο χρόνια μετά,το MALBA στο Μπουένος Άιρες και το Μουσείο Βραζιλιάνικων Τεχνών στο Σάο Πάολο.

Καινοτόμος και κυνηγός του διαφορετικού ο Μάριο Τεστίνο λέει : «Για μένα η έκθεση In your Face αντιπροσωπεύει τον πιο ελεύθερο τρόπο έκφρασης. Έναν ίματζ μέικερ, ο κόσμος θέλει να τον βάλει σε ένα κουτί. Πιστεύω ότι διαθέτουμε πολλές διαφορετικές πτυχές και δεν μας επιτρέπετε πάντα να τις δείχνουμε».

Ο Τεστίνο εκθέτει πολύ συχνά φωτογραφίες του σε μουσεία.

Στο µουσείο Τίσεν Μπορνεµίτσα της Μαδρίτης, προ τριών ετών, η Νατάλια Βοντιάνοβα, η Κλόντια Σίφερ, η Σιένα Μίλερ και η Κέιτ Μος έγδυσαν το βλέμμα τους µπροστά στο φακό του Τεστίνο. Υπό τον τίτλο «Todo o Nada» (Όλα ή τίποτα) οι 54 φωτογραφίες του καλλιτέχνη κατέγραψαν τις δυο κατευθύνσεις της δουλειάς του τη µόδα και το γυµνό.

Γνωστές δουλειές του από περιοδικά όπως το «Vogue», «Vanity Fair», «Allure», «The Face» αλλά και πιο προσωπικές στιγµές, εκτέθηκαν στη Μαδρίτη και ενθουσίασαν. Μια παλιότερη έκθεσή του στη National Portrait Gallery τουΛονδίνου, το 2002, χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο.

Το όνοµα του Τεστίνο έγινε διεθνώς γνωστό όταν έγινε ο προσωπικός φωτογράφος της αδικοχαµένης πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο περουβιανής καταγωγής φωτογράφος επανακαθόρισε πολλές φορές τον τρόπο που βλέπει τις γυναίκες. «Μου αρέσουν οι δυνατές, ανεξάρτητες γυναίκες. Οι γυναίκες που, παρά τη δύναµή τους, δεν χάνουν τη θηλυκότητά τους και δεν χρησιµοποιούν την οµορφιά τους ως εργαλείο. Οι γυναίκες με προσωπικότητα, που αντικατοπτρίζουν τόσο τους δικούς τους πόθους, όσο και τους δικούς μας».

Ο Μάριο Τεστίνο, μεγάλωσε στη Λίμα πρωτεύουσα του Περού και όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ιερέας. Στο σχολείο δεν ήταν καθόλου δημοφιλής εξαιτίας της εκκεντρικότητας του. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πασίφικο , όπου έκανε αισθητή την παρουσία του λόγω της επιμονής του να φοράει πανύψηλες πλατφόρμες. Έτσι δεν υπήρχε κανείς που να μην γνωρίζει το όνομα του.

Το 1976 βρέθηκε στο Λονδίνο να σπουδάζει φωτογραφία, ενώ παράλληλα δούλευε ως σερβιτόρος. Αργότερα για να τον προσέξουν ως φωτογράφο έβαψε ροζ τα μαλλιά του. Αλλά και να μην τα έβαφε...

Ο Τεστίνο έγινε ένας από τους πλέον διάσημους φωτογράφους μόδας. Συνεργάστηκε με εμβληματικά περιοδικά μόδας και τρόπου ζωής ,αλλά και σε καμπάνιες προώθησης οίκων μόδας όπως Burberry, Gucci, Verscace, Calvin Klein, Dolce&Gabbana, Salvatore Ferragamo, Estee Lauder, Hugo Boss, MiuMiu, Sisheido, Michael Kors κ.α.

Μόνιµος κάτοικος Λονδίνου, ο 57χρονος σήµερα Τεστίνο, έγινε ο αγαπηµένος φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.
Τις φωτογραφίες της αδικοχαµένης Νταϊάνα διαδέχθηκαν τα τρυφερά «ενσταντανέ» των φρεσκοαρραβωνιασµένων, τότε, Ουίλιαµ και Κέιτ και αργότερα οι φωτογραφίες με τα μωρά τους.
Εκτός από τη Λαίδη Ντι και τους γιους της, ο Τεστίνο απαθανάτισε διασηµότητες όπως η Κιµ Μπέισιντζερ, η Εµα Γουότσον, η Κάµερον Ντίαζ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Τζούλια Ρόµπερτς, η Μεγκ Ράιαν, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς αλλά και µοντέλα όπως η Τάιρα Μπανκς, η Κλόντια Σίφερ, η Ζιζέλ Μπίντχεν, η Ελίζαµπεθ Χέρλεϊ , η Κέιτ Μος, η Μπιγιονσέ. Στα κλικ του φακού του δεν αντιστάθηκαν η Μαντόνα, η Κάιλι Μινόγκ, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Λέιντι Γκάγκα και παλιότερα η βαρόνη Θάτσερ.

Πολυβραβευµένος ο Τεστίνο έχει κάνει και φιλανθρωπικό έργο. Συνέβαλε στην ίδρυση αντικαρκινικού νοσοκοµείου για παιδιά στη Μόσχα στη µνήµη του αδελφού του, που πέθανε σε ηλικία 10 ετών από καρκίνο. Έκανε δωρεές και σε ιδρύµατα για την αντιµετώπιση του AIDS, όπως το ίδρυµα του Έλτον Τζον.