“Δε χάνω τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο”

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Εάν έχετε παιδί, ανίψι ή βαφτιστήρι στην εφηβεία, θα ξέρετε τι είναι η doodle art αλλά και ότι μπορεί το vintage να είναι αγαπημένη τάση, δεν περιλαμβάνει όμως το TETRIS και το PacMan, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από άλλα video games με πιο δημοφιλές το LOL. Γιατί σας τα λέμε αυτά; Γιατί σήμερα θα γνωρίσετε την Εύη Παυλίδου, τη νικήτρια του πανελλήνιου διαγωνισμού Doodle Art. Η 20χρονη Εύη σπουδάζει προγραμματισμό για Video Games, λατρεύει τη ζωγραφική και περνάει αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας...

Πριν από λίγες ημέρες επιστρέψατε από το Cape Town...Τι κάνατε εκεί;

Πριν λίγο καιρό είχα λάβει μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό Doodle Art της RedBull στον οποίο και κέρδισα. Το ταξίδι στo Cape Town ήταν το έπαθλο αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής στον παγκόσμιο   διαγωνισμό. Στη διάρκεια του ταξιδιού είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με ενδιαφέροντα και ταλαντούχα άτομα, να επισκεφθώ συναρπαστικά μέρη και να γνωρίσω έναν διαφορετικό για μένα πολιτισμό. Ήταν μία μοναδική εμπειρία.

Σε ποια ηλικία αρχίσατε να ζωγραφίζετε; Ποια ήταν τα πρώτα σας σχέδια;

Ήμουν περίπου 9 χρόνων και στην ώρα της ελεύθερης ζώνης ο δάσκαλος μας άφησε να ζωγραφίσουμε ό,τι θέλουμε. Μην ξέροντας τι να ζωγραφίσω, αποφάσισα να αποτυπώσω το εικόνισμα πάνω από τον πίνακα. Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα ο δάσκαλος ενημέρωσε αμέσως τους γονείς μου και έτσι όλοι κατάλαβαν πως έχω μία κλίση προς τη ζωγραφική.

Σπουδάζετε προγραμματισμό για video games...Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Η πρώτη μου σχόλη ήταν Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων στην Πάτρα. Όταν ήμουν στο 2ο έτος ο Ανδρέας Δερδεμέζης μου προσέφερε δουλειά στο CowboyTv ως fan artist. Με τον καιρό διαπίστωσα ότι ο χώρος των Video Games με ελκύει περισσότερο από τις μέχρι τότε σπουδές μου. Έτσι πήρα την απόφαση να ψάξω για μία σχολή σχετική με Video Games.

Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειάς σας;

Οι γονείς μου δεν ήταν απόλυτα σίγουροι για την απόφαση μου, να φύγω από μία σχολή και να γραφτώ σε κάποια άλλη. Παρόλα αυτά, σεβάστηκαν την επιθυμία μου και με στήριξαν.

Υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να ζήσετε από το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ο τομέας του προγραμματισμού των Video Games δεν είναι αρκετά αναπτυγμένος στην Ελλάδα. Η τεχνολογία και η πληροφορική όμως είναι τομείς που αναπτύσσονται καθημερινά. Δε μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα μπορούσα να ζήσω από αυτό το επάγγελμα στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα, αλλά η τεχνολογία ξεπερνάει τα σύνορα και σου προσφέρει online δυνατότητες.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;

Η αγαπημένη μου ηρωίδα είναι η Nami από το League of Legends. Είναι κάτι σαν το γούρι μου, διότι υπήρξε το εισιτήριο μου για το Cape Town καθώς αυτή απεικόνιζα στο doodle μου. Επίσης, είναι ο χαρακτήρας με τον οποίο κατάφερα να φτάσω diamond division στο League of Legends.

Περνάτε αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή σας παίζοντας παιχνίδια...Δεν είναι και τόσο "κοριτσίστικη" συνήθεια θα έλεγα...

Η επιρροή μου στα video games οφείλεται στον αδερφό μου, ο οποίος έπαιζε από πολύ μικρός. Όμως η αλήθεια είναι ότι δε θα σας φαινόταν περίεργο αν γνωρίζατε πόσα πολλά κορίτσια ασχολούνται με τα video games πλέον...

Η γενιά σας παρατηρείται πως όχι μόνο έχει αποξενωθεί λόγω της χρήσης των υπολογιστών αλλά διατρέχει και αρκετούς κινδύνους όπως είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο...Ποια είναι η γνώμη σας;

Στην εποχή που διανύουμε οι υπολογιστές και το διαδίκτυο αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Σίγουρα το διαδίκτυο έχει κάποιους κινδύνους αλλά η σωστή χρήση του μπορεί να κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη και ευχάριστη. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Γνωρίζω κάποια άτομα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν "εξαρτημένοι στο διαδίκτυο". Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως οποιαδήποτε ενασχόληση χωρίς μέτρο μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη και να αποφέρει προβλήματα, ακόμα και κάτι θετικό στον υπέρμετρο βαθμό του μπορεί να γίνει αρνητικό.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας τι συναισθήματα σας δημιουργεί; Εάν θέλατε να τη ζωγραφίσετε, πώς θα την προσεγγίζατε;

Η κατάσταση στη χώρα μας σίγουρα μου προκαλεί συναισθήματα θλίψης και οργής με όλα αυτά τα γεγονότα απελπισίας που βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά. Επειδή όμως πιστεύω ότι η ανοχή δεν είναι η λύση, δε χάνω τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο. Συνεπώς, αν προσπαθούσα να τα αποτυπώσω όλα αυτά σε ένα χαρτί, θα έβαζα και αρκετές πινελιές αισιοδοξίας.

Σκέφτεστε το μέλλον σας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα σίγουρα θα γίνουν στην Ελλάδα. Θα ήθελα να φανταστώ βέβαια το μέλλον μου και στο εξωτερικό, ιδίως αν ασχοληθώ με τον τομέα του προγραμματισμού των Video Games που δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στη χώρα μας.

Ποια είναι τα σχέδια σας; Τα όνειρα σας;

Τα σχέδια μου είναι να τελειώσω τη σχολή στην οποία βρίσκομαι τώρα και στην πορεία να ασχοληθώ αποκλειστικά με digital art. Το όνειρο μου είναι να γίνω επαγγελματίας character designer...