Μία σταρ με…υψηλό IQ!

Μία σταρ με…υψηλό IQ!

Οι περισσότερες γυναίκες την αγάπησαν μέσα από την εμφάνισή της στην ταινία "Thelma & Louise". Σημαντικές στιγμές στην πορεία της είναι επίσης οι ταινίες "A League of Their Own" και "The Accidental Tourist", που της χάρισε ένα Oscar. Ωστόσο, η Τζίνα Ντέιβις, η οποία είναι μέλος της MENSA, ­του παγκόσμιου κλαμπ των ατόμων με πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης, παράτησε την καριέρα της για να αφοσιωθεί στο έργο της μέσα από το Geena Davis Institute on Gender in Media, το οποίο ασχολείται με το πώς παρουσιάζεται το γυναικείο φύλο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Η Τζίνα Ντέιβις γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1956 στη Μασαχουσέτη. Στο σχολείο οι συμμαθητές της την κορόιδευαν λόγω του ότι ήταν πάρα πολύ ψηλή, η υπέροχη σιλουέτα της όμως τη βοήθησε αργότερα στην καριέρα της. Μετά την αποφοίτηση της από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1979, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και αφού εργάστηκε ως γραμματέας και σερβιτόρα, ακολούθησε η δουλειά του μοντέλου. Το 1982 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με έναν μικρό ρόλο στην κωμωδία "Tootsie" με το Ντάστιν Χόφμαν και γνώρισε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία μέσα από τη δημοφιλή κωμική σειρά "Family Ties". Το 1986 πρωταγωνίστησε στην cult πλέον ταινία "Τhe Fly" με συμπρωταγωνιστή το δεύτερο σύζυγό της, Jeff Goldblum, και το 1988 ακολούθησε ο ρόλος της Barbara Maitland στην ταινία "Beetlejuice".

Την ίδια χρονιά κέρδισε το Oscar Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "The Accidental Tourist" και τρία χρόνια μετά βρέθηκε δίπλα στη Σούζαν Σάραντον στην υπέροχη ταινία "Thelma & Louise", η οποία όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, άλλαξε τη ζωή πολλών γυναικών.

Το 1992 πρωταγωνίστησε στην ταινία "A League of Their Own" και αργότερα μεταπήδησε στις ταινίες δράσης, όπως οι "Cutthroat Island" και "The Long Kiss Goodnight", τις οποίες σκηνοθέτησε ο τρίτος σύζυγός της Renny Harlin. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η καριέρα της είχε ξεθωριάσει. Το 2004 ίδρυσε το Geena Davis Institute on Gender in Media, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και μελετά το πώς παρουσιάζεται το γυναικείο φύλο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. "Οι εικόνες που προβάλλουν τα media επηρεάζουν κρίσιμα τη διάπλαση των παιδιών, το πώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τα είδωλα της οθόνης, την αυτοπεποίθησή τους, τα όνειρά τους...", έχει δηλώσει η ηθοποιός, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο αποδέχθηκε την πρόσκληση του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχει στην πρώτη παγκόσμια έρευνα για το πώς αποτυπώνονται γυναίκες και μικρά κορίτσια στις εμπορικές ταινίες.

Το 1999 έδωσε τη φωνή της στην ταινία "Stuart Little", κάτι που επανέλαβε το 2002 και το 2006, το 2005 κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά "Commander in Chief", η οποία ολοκληρώθηκε το 2006, το 2009 υποδύθηκε τη Gloria Conway στην ταινία "Accidents Happen", το 2012 ακολούθησε η σειρά "Coma" ενώ φέτος είναι η χειρουργός Dr. Herman στη δημοφιλή σειρά "Grey 's Anatomy".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Ντέιβις, μετά από τρεις αποτυχημένους γάμους, από το 2001 έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια με τον τέταρτο σύζυγό της, τον κατά 15 χρόνια νεότερο της νευροχειρουργό Dr. Reza Jarrahy και τα τρία τους παιδιά.