Το κορίτσι που τα έβαλε με τους Ταλιμπάν

Το κορίτσι που τα έβαλε με τους Ταλιμπάν

"Εκείνη την ημέρα ο λίγος φόβος μου πέθανε και το θάρρος γεννήθηκε", είπε μιλώντας για την ημέρα που η μαθητική ποδιά της γέμισε αίμα, όταν την πυροβόλησαν προκειμένου να σταματήσει να ακούγεται η δυνατή φωνή της...'Ετσι όμως την έκαναν ισχυρότερη...Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το 17χρονο κορίτσι από το Πακιστάν, που η θέληση της να μορφωθεί φόβισε τους τρομοκράτες, πριν από λίγες ημέρες έγινε η νεαρότερη κάτοχος Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το όνομα της οποίας στα Urdu, που είναι η επίσημη γλώσσα του Πακιστάν, σημαίνει "χτυπημένος από τη μοίρα" γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1997 στη Μινγκόρα, στην κοιλάδα του Σουάτ στο Βορειοδυτικό Πακιστάν. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, η πατρίδα της ήταν μία δημοφιλής τουριστική περιοχή, γνωστή για τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, άρχισε να αλλάζει όμως καθώς οι Ταλιμπάν έπαιρναν σιγά σιγά τον έλεγχο.

Μετά τις πρώτες επιθέσεις των Ταλιμπάν σε σχολεία στο Σουάτ, η Μαλάλα το Σεπτέμβριο του 2008 έδωσε μια ομιλία στην Πεσαβάρ, στο Πακιστάν, με τίτλο "Πώς τολμούν οι Ταλιμπάν να μου στερήσουν το δικαίωμά μου στην εκπαίδευση;". Στις αρχές του 2009 κι ενώ οι Ταλιμπάν είχαν ήδη καταστρέψει περισσότερα από 100 σχολεία θηλέων και είχαν απαγορεύσει την προσέλευση των κοριτσιών, ξεκίνησε να γράφει στο blog της το οποίο φιλοξενούσε το δίκτυο BBC. Σε ηλικία μόλις 11 χρόνων και με το ψευδώνυμο Γκιουλ Μακάι άρχισε να μιλάει για την κακοποίηση που βίωνε υπό το ζυγό των Ταλιμπάν και για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση…Τα κείμενά της προκάλεσαν πολλές συζητήσεις με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του ίδιου έτους να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της, ωστόσο παρά το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, εκείνη συνέχισε να μιλάει για το δικαίωμά της, και το δικαίωμα όλων των γυναικών, στην εκπαίδευση.

Το 2011 κέρδισε μια υποψηφιότητα για το Διεθνές Παιδικό Βραβείο Ειρήνης και έγινε διάσημη σε όλο το Πακιστάν ενώ δύο μήνες μετά της απονεμήθηκε το πρώτο Εθνικό Βραβείο Ειρήνης της Νεολαίας του Πακιστάν. Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν μετονόμασε το Βραβείο Ειρήνης της Νεολαίας σε "Βραβείο Ειρήνης- Μαλάλα" ενώ το δημόσιο σχολείο της περιοχής της πήρε το όνομά της. Τότε είναι που ξεκίνησαν οι απειλές θανάτου εναντίον της. Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, η Μαλάλα επέστρεφε στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Στη διαδρομή επιβιβάστηκε ένας άνδρας και απαίτησε να μάθει ποια κοπέλα ήταν η Μαλάλα. Όταν τα βλέμματα των φίλων της στράφηκαν πάνω της, ο δράστης την πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι. Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πεσαβάρ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Η απόπειρα δολοφονίας της σόκαρε όλον τον πλανήτη και προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης. Οι προσευχές εισακούστηκαν και η ατρόμητη Μαλάλα επέζησε. Η συνέχεια είναι γνωστή…Ομιλίες, δεκάδες βραβεία, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, το οποίο τελικά της απονεμήθηκε πριν από λίγες ημέρες για τον αγώνα της στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.