Από κορίτσι της Αντέλ…κορίτσι του Τζέιμς Μποντ!

Από κορίτσι της Αντέλ…κορίτσι του Τζέιμς Μποντ!

Δεν έχει πατήσει ακόμα τα 30 κι όμως είναι μία από τις πιο περιζήτητες γαλλίδες ηθοποιούς με αρκετές υποψηφιότητες για Cesar και κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Κουεντίν Ταραντίνο και ο Γούντι Άλεν να την επιλέγουν να πρωταγωνιστήσει στις ταινίες τους. Παράλληλα με την καριέρα της στον κινηματογράφο, έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες προϊόντων μεγάλων οίκων και έχει φωτογραφηθεί για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας. Ο λόγος για τη Λέα Σεϊντού, το κορίτσι με τα μπλε μαλλιά που ερωτεύτηκε η Αντέλ Εξαρχόπουλος στην ταινία "Η ζωή της Αντέλ". Η Σεϊντου, η οποία θα είναι το νέο κορίτσι του θρυλικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ, παρά την τεράστια επιτυχία της αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας να ζει σε μια αφρικανική συνοικία του Παρισιού, εκεί όπου δεν την αναγνωρίζει κανείς.

Η Λέα Σεϊντού γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1985 στο Παρίσι. Ο πατέρας της Henri Seydoux είναι επιχειρηματίας ενώ η μητέρα της Valérie Schlumberger, είναι ιδιοκτήτρια της boutique CSAO με κομμάτια από την Αφρική και ιδρύτρια της οργάνωσης ASAO, που δημιουργήθηκε για να στηρίζει παιδιά από τη Σενεγάλη. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 3 χρόνων και η Λέα μεγάλωσε μέσα στις αντιθέσεις…Η μητέρα της την έντυνε με ρούχα second hand ενώ ο πατέρας της, στο σπίτι του οποίου σύχναζαν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Lou Reed, ο Mick Jagger και ο φωτογράφος Nan Goldin, της αγόραζε Christian Louboutin. Ως παιδί η Λέα ήταν αγοροκόριτσο, αρκετά κακή μαθήτρια και αυτό που τη χαρακτήριζε ήταν η συστολή της. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει φουρνάρισσα και στη συνέχεια τραγουδίστρια της όπερας. Στην ηλικία των 15 εγκατέλειψε την ιδέα και μέχρι τα 18 που αποφάσισε ότι θα γίνει ηθοποιός, ήθελε να γίνει ψυχολόγος και χορεύτρια. Έτσι, μετά την αποφοίτησή της παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για ένα χρόνο στη δραματική σχολή Les Enfants Terribles και το 2007 ακολούθησε το Actors Studio. Το 2006 πήρε τον πρώτο σημαντικό ρόλο της στην ταινία "Mes Copines" και την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της δουλειά ως μοντέλο για την American Apparel. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους "La Consolation", η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά και στις "13 French Street" και "The Last Mistress".

Το 2008 υποδύθηκε τη Junie στην ταινία "La Belle Personne", η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της δεδομένου ότι κέρδισε μία υποψηφιότητα για César για την πιο πολλά υποσχόμενη ηθοποιό. Έτσι, το 2009 ακολούθησαν σημαντικοί ρόλοι σε ταινίες μεταξύ των οποίων οι "Lourdes" και "Plein Sud", ενώ υποδύθηκε τη Charlotte LaPadite στην πρώτη χολιγουντιανή ταινία της "Inglorious Basterds" του Quentin Tarantino. Ο ρόλος της ήταν πολύ μικρός, αλλά άνοιξε πολλές πόρτες για την 23χρονη ηθοποιό. Το 2010 πρωταγωνίστησε μαζί με το Russel Crowe στη ταινία του Ridley Scott, "Robin Hood", υποδύθηκε τη Marie–Julie στην ταινία μικρού μήκους του συναδέλφου της Louis Garrel, "Petit Tailleur" και κέρδισε μια ακόμα υποψηφιότητα για César για την ερμηνεία της στην ταινία "Belle Épine".

Μπορεί να έχασε το ρόλο στην ταινία "The Girl With the Dragon Tattoo" από τη Rooney Mara, ωστόσο το 2011 την επέλεξε για την ταινία του "Midnight in Paris" ο Woody Allen, βλέποντας μόνο τη φωτογραφία της και συμμετείχε σε μια ακόμα χολιγουντιανή παραγωγή, τη "Mission: Impossible - Ghost Protocol". Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε σε δύο γαλλικές ταινίες: "Le Roman de Ma Femme" και "Roses à Crédit" και το 2012 ακολούθησαν άλλες δύο: "Les Adieux à la Reine", για την οποία κέρδισε μια ακόμα υποψηφιότητα για César και "L’enfant d’en haut". Και για τις δύο εμφανίσεις της κέρδισε Swann d’Or για την καλύτερη ηθοποιό στο Cabourg Film Festival.

Το 2012 ολοκλήρωσε τα γυρίσματα των ταινιών "La Vie d'Adele" και "Grand Central", οι οποίες προβλήθηκαν στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, κερδίζοντας για την πρώτη ένα Palme d'Or, το οποίο μοιράστηκε με το σκηνοθέτη Abdellatif Kechiche και τη συμπρωταγωνίστρια της Adèle Exarchopoulos.

Εφέτος, πρωταγωνίστησε στην ταινία "The Grand Budapest Hotel", υποδύθηκε τη Beauty στην ταινία "Beauty and the Beast" με το Vincent Cassel να υποδύεται το Beast, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η ταινία "Saint Laurent", ενώ το 2015 αναμένεται να τη δούμε στις ταινίες "The Lobster" του Γιώργου Λάνθιμου και "Diary of a Chambermaid" του Benoît Jacquot.