Αυτή που θέλουν οι άνδρες

Αυτή που θέλουν οι άνδρες

Σε ηλικία 27 χρόνων κέρδισε το Oscar Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου και οι κακές γλώσσες είπαν ότι προφανώς διάβασε λάθος όνομα ο παρουσιαστής. Η Μαρίζα Τομέι απέδειξε με τις δυο ακόμα υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματάκι που ακολούθησαν ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν ενώ ακόμα και σήμερα στα 50 της παραμένει μία από τις πιο ποθητές γυναίκες του Χόλιγουντ.

Η Μαρίζα Τομέι γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1964 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης κέρδισε ένα ρόλο στην καθημερινή σαπουνόπερα του CBS "Τhe World Turns" και το 1984 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία "The Flamingo Kid". Μετά την αποχώρησή της από τη σειρά εμφανίστηκε σε παραγωγές Off-Broadway πριν μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Το 1987 υποδύθηκε τη συγκάτοικο της Lisa Bonet στη σειρά "A Different World" και μετά την ταινία "Oscar" με πρωταγωνιστή το Σιλβέστερ Σταλόνε, το 1992 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία "My Cousin Vinny", για την οποία εκτός από διθυραμβικές κριτικές κέρδισε μία υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου.

Όταν τελικά τη βραδιά της απονομής ακούστηκε το όνομα της 27χρονης τότε Τομέι πολλοί σοκαρίστηκαν ενώ οι κακές γλώσσες είπαν ότι προφανώς διάβασε λάθος όνομα ο ηλικιωμένος παρουσιαστής Τζακ Πάλανς. Η καριέρα της στη συνέχεια για κάποιο λόγο δεν είχε την αναμενόμενη ώθηση που συνήθως παρατηρείται μετά το χρυσό αγαλματάκι. Άκουσε καλά σχόλια για την ερμηνεία της στην ταινία "Chaplin" το 1992 κάτι που όμως δε συνέβη με την ταινία "Untamed Heart" την επόμενη χρονιά. Το 1994 εμφανίστηκε απέναντι στο Μάικλ Κίτον στην ταινία "The Paper" και στο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο "Only You" ενώ το 1995 συνάντησε την Αντζέλικα Χιούστον στην ταινία "The Perez Family" και την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταινία "Unhook the Stars".

Το 1998 κέρδισε τις καλύτερες κριτικές μετά την ταινία "My Cousin Vinny" για την ερμηνεία της στην κωμωδία "Slums of Beverly Hills" και την ίδια χρονιά επέστρεψε στη μικρή οθόνη με τη σειρά "Only Love" και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Broadway πρωταγωνιστώντας στο έργο "Wait Until Dark" με σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή τον Κουέντιν Ταραντίνο. Το 2000 ήταν εξαιρετική χρονιά για εκείνη καθώς πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Happy Accidents", "The Watcher", "What Women Want", "Dirk and Betty" και "King of the Jungle". Το 2001 κέρδισε εξαιρετικές κριτικές και μια δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Someone Like You" και ακολούθησαν οι ταινίες "The Guru" το 2002, "Anger Management" το 2003, "Alfie" το 2004, "Factotum" το 2005, "The Wrestler" το 2008, για την οποία κέρδισε μια ακόμα υποψηφιότητα για Oscar και μια για Χρυσή Σφαίρα. Το 2010 πρωταγωνίστησε στην ανεξάρτητη κωμωδία "Cyrus" και κυκλοφόρησε το DVD με πρόγραμμα fitness "Marisa Tomei: Core & Curves" και ακολούθησαν αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων οι "The Lincoln Lawyer" και "The Ides of March" το 2011, κωμωδίες όπως οι "Crazy, Stupid, Love" και "Parental Guidance" ενώ φέτος πρωταγωνιστεί στις ταινίες "Love is strange" και "The rewrite".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, μετά τη σχέση της με τον ηθοποιό Dana Ashbrook και το θεατρικό συγγραφέα Frank Pugliese, από το 2008 διατηρεί δεσμό με τον κατά 12 χρόνια νεότερο της ηθοποιό Logan Marshall-Green.