Η συγκλονιστική ζωή της Νταντάς

Η ζωή της θυμίζει σενάριο δραματικής ταινίας του Χόλιγουντ…Έπεσε θύμα βιασμού, αρρώστησε βαριά, χώρισε…Η ηθοποιός Φραν Ντρέσερ, η τηλεοπτική Νταντά, όμως, κατάφερε και βγήκε νικήτρια και πριν από λίγες ημέρες αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης με τον αγαπημένο της.

Η ηθοποιός, παραγωγός και συγγραφέας Φραν Ντρέσερ γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 1957. Ο πατέρας της ήταν αναλυτής συστημάτων στο ναυτικό και η μητέρα της διοργανώτρια γάμων. Ενώ φοιτούσε στο γυμνάσιο συνειδητοποίησε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική και στο λύκειο εντάχθηκε στη θεατρική ομάδα. Εκεί συνάντησε και τον πρώην σύζυγό της Πήτερ Μάρκ Τζεΐκομπσον και μαζί συμμετείχαν σε αρκετές σχολικές παραστάσεις. Οι δάσκαλοι της τότε της επισήμαναν ότι λόγω της προφοράς της δύσκολα θα μπορούσε να κάνει καριέρα, ωστόσο εκείνη απτόητη και με αρκετή αυτοπεποίθηση πήρε μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Miss Teen New York και κέρδισε τη δεύτερη θέση. Μετά την αποφοίτηση τους το 1975, η Ντρέσερ και ο Τζεΐκομπσον γράφτηκαν στο Queens College αλλά σύντομα τα παράτησαν και γράφτηκαν σε σχολή αισθητικής. Συνειδητοποιώντας πόσο δύσκολο είναι να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους για μια καριέρα στον κινηματογράφο έριξαν όλο το βάρος τους στις σπουδές κομμωτικής, μέχρι το 1977 που η Ντρέσερ εξασφάλισε ένα ρόλο στην ταινία "Saturday Night Fever". Η επιτυχία της συνεχίστηκε το 1978 με έναν ακόμα ρόλο στην ταινία "American Hot Wax" και στις 4 Νοέμβρη του ίδιου έτους παντρεύτηκε τον αγαπημένο της.

Τα επόμενα χρόνια η Ντρέσερ πάλεψε πολύ για να καθιερωθεί και τελικά κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε αρκετές δουλειές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Στο πλευρό της είχε πάντοτε το σύντροφό της, ο οποίος τη στήριζε με κάθε τρόπο. Το 1986 ήταν όμως μια τραγική χρονιά και για τους δυο καθώς έπεσαν θύματα μιας βίαιης επίθεσης, όταν δύο άνδρες ακινητοποίησαν τον Τζεΐκομπσον, τον φίμωσαν και βίασαν τη Ντρέσερ και μια φίλη της. Οι δράστες συνελήφθησαν, ωστόσο το επεισόδιο ήταν βαθιά τραυματικό και για τους δυο και χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη για να σταθούν στα πόδια τους.

Λίγο καιρό μετά η Ντρέσερ επέστρεψε στην καριέρα της. Το 1990 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Cadillac Man" με συμπρωταγωνιστές τους Robin Williams και Tim Robbins και το 1991 ξεκίνησε η τηλεοπτική σειρά "Princesses". Όταν κόπηκε η σειρά, η Ντρέσερ απογοητεύτηκε πολύ ωστόσο σε ένα ταξίδι της στην Ευρώπη κατά τύχη ο άνδρας που καθόταν δίπλα της στο αεροπλάνο ήταν ο διευθυντής του CBS, με τον οποίο συζήτησαν αρκετά κατά τη διάρκεια της πτήσης και κανόνισαν να βρεθούν ξανά όταν επιστρέψει. Ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη συναντήθηκε με τη συμπρωταγωνίστρια της στη σειρά "Princesses", Twiggy Lawson. Η επαφή της με τα παιδιά του θρυλικού μοντέλου της έδωσε την ιδέα για μια νέα τηλεοπτική σειρά. Το 1993, λοιπόν, η Ντρέσερ πρωταγωνίστησε τη σειρά του CBS "The Nanny" και μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ήταν υποψήφια αρκετές φορές για Χρυσή Σφαίρα ενώ βραβεύτηκε με ΕΜΜΥ.

Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Enter Whining" και συνεργάστηκε με το Robin Williams στη μεγάλη επιτυχία "Jack". Την ίδια χρονιά μαζί με το σύζυγο της δημιούργησαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής την οποία ονόμασαν High School Sweethearts και παρά το γεγονός ότι λίγο καιρό μετά χώρισαν παρέμειναν δύο καλοί φίλοι και συνεργάτες. Το επόμενο έτος πρωταγωνίστησε στην ταινία "The Beautician and the Beast" και το 1999 μετά από έξι σεζόν η σειρά "The Nanny" ολοκληρώθηκε. Τότε άρχισε να συζητάει για άλλα projects ωστόσο όλη η ζωή της άλλαξε όταν της διέγνωσαν καρκίνο της μήτρας. Αφού υπεβλήθη σε ολική υστερεκτομή, μίλησε για την εμπειρία της, τη λανθασμένη διάγνωση, τη χειρουργική επέμβαση και την επιβίωση της στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Cancer Schmancer" που κυκλοφόρησε το 2002. Το 2005 επέστρεψε στη μικρή οθόνη με την κωμική σειρά, "Living with Fran" αλλά ουσιαστικά έγινε ακτιβίστρια για τον καρκίνο, δημιουργώντας το ίδρυμα Cancer Schmancher movement. 

Το 2011 ακολούθησε η σειρά "Happily Divorced", το σενάριο της οποίας αφορούσε ένα ζευγάρι που όταν χώρισε ο σύζυγος συνειδητοποιεί ότι είναι ομοφυλόφιλος. Δεδομένου ότι η Ντρέσερ πολλές φορές έβαζε στοιχεία από την προσωπική της ζωή στις δουλειές και στους χαρακτήρες που υποδυόταν πολλοί ισχυρίστηκαν ότι φωτογράφιζε τον Τζεΐκομπσον. Παρά το γεγονός ότι η σειρά ολοκληρώθηκε μετά από δύο σεζόν προβολής, η Ντρέσερ φάνηκε να μην πτοείται καθόλου δεδομένου ότι είχε βρει την ευτυχία στην προσωπική της ζωή και πιο συγκεκριμένα στην αγκαλιά του Ινδού Dr. Σίβα Αγιαντουράι, με τον οποίο πριν από λίγες ημέρες αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης.