The Princess of Jazz

The Princess of Jazz

"Χωρίς πιάνο δεν ξέρω πώς να σταθώ, δεν ξέρω τι να κάνω τα χέρια μου", έχει πει η τραγουδοποιός Νόρα Τζόουνς, την οποία γνωρίσαμε το 2002 μέσα από το ντεμπούτο album της με τίτλο "Come Away With Me", το οποίο κέρδισε οκτώ Grammys. Ανάλογη επιτυχία είχαν και τα επόμενα τέσσερα που ακολούθησαν, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την αποκαλούν "πριγκίπισσα της τζαζ".

Η κόρη του θρυλικού μουσικού Ravi Shankar και της Sue Jones, Norah Jones γεννήθηκε το Μάρτιο του 1979 στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της είχαν μια σύντομη σχέση πριν γεννηθεί και η Νόρα μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της στο Τέξας. Μιλώντας στην Independent είχε επισημάνει ότι παρά το γεγονός ότι έβλεπε τον πατέρα της όταν ήταν μικρή, ουσιαστικά η σχέση τους αναπτύχθηκε όταν ήταν 18 χρόνων. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να τραγουδάει στη χορωδία της εκκλησίας και παράλληλα έκανε μαθήματα πιάνου. Παρακολούθησε το Booker T. Washington High School στο Ντάλας όπου σπούδασε εικαστικές τέχνες, κερδίζοντας αρκετά βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Μετά την αποφοίτηση της μπήκε στο University of North Texas για να σπουδάσει πιάνο και εκείνη την περίοδο άρχισε τις ζωντανές εμφανίσεις με μια τζαζ μπάντα που ονομαζόταν Laszlo. Δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1999, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια και τραγουδούσε σε μικρά clubs. Με τη μπάντα της και συγκεκριμένα τον Jesse Harris στην κιθάρα, το Lee Alexander στο μπάσο και το Dan Rieser στα τύμπανα, η Τζόουνς υπέγραψε συμβόλαιο με τη Blue Note Records στις αρχές του 2001 και το επόμενο έτος κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album της με τίτλο "Come Away With Me", το οποίο το 2003 κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy.

Το 2004 ακολούθησε το album "Feels Like Home", το οποίο έφθασε στην κορυφή των charts, κερδίζοντας τρία Grammy, ένα για το τραγούδι "Sunrise" και δύο για τη συνεργασία της με τον θρυλικό μουσικό Ray Charles και το ντουέτο τους, "Here We Go Again". Το 2007 επέστρεψε στην κορυφή των charts με το "Not Too Late" και το ίδιο διάστημα έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία "My Blueberry Nights" με τους Jude Law, Rachel Weisz και Natalie Portman.

Το 2009 κυκλοφόρησε ένα πολύ προσωπικό album, το "The Fall", το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εμπνεύστηκε από τη σχέση και το χωρισμό με το μπασίστα Lee Alexander ενώ λίγο πριν κυκλοφορήσει το album πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στην Ινδία με τον πατέρα της και την οικογένειά του.

Το 2012 κυκλοφόρησε το τελευταίο μέχρι σήμερα solo album της με τίτλο "Little Broken Hearts", με το single "Happy Pills", να σημειώνει τεράστια επιτυχία ενώ την ίδια χρονιά στις 11 Δεκεμβρίου έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 92 ετών. Το 2012 εμφανίστηκε στην ταινία "Ted" ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε κυκλοφόρησε η ταινία "They Came Together".