My Lingo Trip: εκμάθηση ξένων γλωσσών με ένα “κλικ”

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Η 26χρονη Ελίνα Βάττη και η 24χρονη Λίζα Βλαχοπούλου, απόφοιτες της Γερμανικής Φιλολογίας, από τα φοιτητικά τους χρόνια απασχολούνταν με ιδιαίτερα μαθήματα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν όπως το χάσιμο χρόνου στις μετακινήσεις και η τιμή της βενζίνης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και τον κλάδο των ξένων γλωσσών τις οδήγησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν την online πλατφόρμα εκμάθησης ξένων γλωσσών Μy Lingo Trip. Χάρη στην πρωτότυπη ιδέα τους πλέον ο μαθητής με ένα "κλικ" βρίσκεται στην αίθουσα διδασκαλίας…

Τι είναι το My Lingo Trip; Πώς λειτουργεί;

Το My Lingo Trip είναι η προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους, τις γλώσσες και τους πολιτισμούς που κρύβονται πίσω από την κάθε γλώσσα καταργώντας τις αποστάσεις μέσω της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Στην πλατφόρμα μας φιλοξενούνται προφίλ καθηγητών διαφόρων γλωσσών με διαφορετικές σπουδές και ειδίκευση. Ο ενδιαφερόμενος μαθητής δημιουργώντας ένα λογαριασμό στην πλατφόρμα μας μπορεί να μας εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ώστε να ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό δωρεάν μάθημα με τον καθηγητή της επιλογής του. Ο καθηγητής επικοινωνεί μαζί του και προχωρούν με το δοκιμαστικό τους μάθημα. Αν ο μαθητής μείνει ικανοποιημένος συνεχίζει με την αγορά ενός πακέτου δέκα μαθημάτων. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ο μαθητής είναι δυσαρεστημένος από τον καθηγητή του έχει την ευχέρεια να αλλάξει καθηγητή χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά!

Σε ποιους απευθύνεται;

Το My Lingo Trip απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν μια γλώσσα καθώς και το πολιτιστικό υπόβαθρο της κάθε μίας ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και μέρους στο οποίο βρίσκονται.

Ποιες γλώσσες διδάσκονται και ποιο είναι το κόστος των μαθημάτων;

Αυτή τη στιγμή το My Lingo Trip προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Στόχος είναι να επεκταθεί το εύρος των γλωσσών σε όσο το δυνατόν περισσότερες! Το κόστος των μαθημάτων διαφέρει. Ο κάθε καθηγητής έχει την ευχέρεια να αξιολογήσει μόνος του την τιμή των μαθημάτων που προσφέρει!

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Σίγουρα η κρίση συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη της ιδέας αυτής. Και οι δύο ασχολούμασταν από τα φοιτητικά μας χρόνια με ιδιαίτερα μαθήματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα μειονεκτήματα που υπάρχουν για έναν καθηγητή όπως για παράδειγμα το χάσιμο χρόνου στις μετακινήσεις ανεξαρτήτως καιρού ή η τιμή της βενζίνης. Έτσι άρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσεται η ιδέα αυτή η οποία με πολλά ξενύχτια, πολλές κουβέντες και με την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου Χατζόπουλου και του team των Stonewave πήρε τη σημερινή της μορφή!

Πώς είσαστε σίγουρες για το επίπεδο των καθηγητών αλλά και των μαθημάτων;

Η ποιότητα των μαθημάτων και των καθηγητών αποτελούσε την πρωταρχική μας ανησυχία. Έτσι φτιάξαμε ένα σύστημα αξιολόγησης του μαθήματος αλλά και του εκάστοτε καθηγητή το οποίο συμπληρώνει ο μαθητής με το πέρας ενός αριθμού μαθημάτων. Μέσω αυτού του συστήματος  έχουμε τη γενικότερη εποπτεία της ποιότητας των μαθημάτων αλλά και των καθηγητών. Σύμφωνα με το πόρισμα της αξιολόγησης  διαμορφώνονται και τα ratings των καθηγητών τα οποία είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε θέλει να αρχίσει κάποιο πακέτο μαθημάτων. Ταυτόχρονα είμαστε πάντα στη διάθεση μαθητών και καθηγητών  για οποιοδήποτε feedback, απορία ή παρατήρηση.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Τα πράγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά! Λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα ενθουσιασμού για το project αυτό και ο κόσμος το υποδέχτηκε με πολύ χαρά! Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα του 2014 να μειωθεί ο φόβος απέναντι στο Internet.

Ποιο είναι το προφίλ των μαθητών; 

Μαθητής του My Lingo Trip μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, μέρους διαμονής και εργασίας. Στο My Lingo Trip υποστηρίζουμε από παιδιά τα οποία έχουν ως στόχο την απόκτηση κάποιου πτυχίου έως και εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με περιορισμένο χρόνο και αυξημένες απαιτήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει κανείς μια σύνδεση στο Internet.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά των ιδιαίτερων μαθημάτων εξ αποστάσεως;

Όπως έχει αναφερθεί ο χρόνος είναι στις μέρες μας ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στη γνώση χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και ανεξαρτήτως του μέρους που βρίσκονται. Το My Lingo Trip λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι για παράδειγμα τα νησιά μας με καθηγητές στα αστικά κέντρα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου! Λόγω της ποιότητας των μαθημάτων προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά των διαδικτυακών μαθημάτων όπως θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η ασφάλεια. Είμαστε πάντα στο πλευρό του μαθητή και καθηγητή για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να προκύψει.

Τι εικόνα έχετε για τον κλάδο των ξένων γλωσσών, πόσο έχει επηρεαστεί από την κρίση;

Σίγουρα οι τιμές των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων μαθημάτων έχουν πέσει πολύ. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες όμως που θα επιλέξουν να δώσουν στο παιδί τους τη δυνατότητα να μάθει μια ξένη γλώσσα. Πολλοί είναι επίσης αυτοί που θα μάθουν μια ξένη γλώσσα  με σκοπό την εύρεση εργασίας ή και της μετανάστευσης. Μια ξένη γλώσσα αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο και στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη παράδοση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, η οποία αν και έχει επηρεαστεί παραμένει σημαντική.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αν ξεκινήσει κανείς με μια ιδέα η αλήθεια είναι ότι πρώτο του μέλημα είναι να την εξελίξει! Οι ιδέες για το My Lingo Trip είναι πολλές. Άμεσος στόχος είναι η επέκταση του εύρους των γλωσσών που υποστηρίζονται από την πλατφόρμα και η έναρξη των γκρουπ. Δηλαδή ένας μεγαλύτερος αριθμός μαθητών από όλο τον κόσμο με έναν καθηγητή! Διάφορες κουλτούρες και πολιτισμοί ανταλλάσσουν ιδέες και τρόπους σκέψης με στόχο την προσέγγιση μιας άλλης γλώσσας και ενός νέου πολιτισμικού υπόβαθρου!

Για περισσότερες πληροφορίες:www.mylingotrip.com