Η superstar του τένις που κατέκτησε ξανά το Παρίσι

Η superstar του τένις

Στα 27 της χρόνια έχει κερδίσει δεκάδες διακρίσεις μεταξύ των οποίων πέντε Grand Slam και ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Είναι από τις πιο όμορφες και πιο υψηλά αμειβόμενες  αθλήτριες του κόσμου με τις μεγαλύτερες εταιρείες να της προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια για να τις διαφημίσει. Η ρωσίδα τενίστρια Maria Sharapova πριν από λίγες ημέρες κάθισε ξανά στο θρόνο της αφού κατέκτησε για δεύτερη φορά στην καριέρα της τον τίτλο στο φημισμένο τουρνουά τένις Roland Garros στο Παρίσι κι από ό,τι φαίνεται σύντομα θα επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Γεννημένη στη Σιβηρία της Ρωσίας τον Απρίλιο του 1987, έναν μόλις χρόνο μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, η Maria Sharapova πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στο Sochi. Οι γονείς της Yuri και Elena έγιναν φίλοι με τον Aleksandr Kafelnikov, τον πατέρα του μελλοντικού νούμερο 1 παίκτη του τένις, Yevgeny Kafelnikov. Η φιλία τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Maria καθώς σε ηλικία τεσσάρων χρόνων έπιασε την πρώτη της ρακέτα που της έκανε δώρο ο Aleksandr και σύντομα το τένις έγινε το αγαπημένο της χόμπι. Αν και δεν ήταν ακόμη πέντε χρόνων, οι προπονητές παρατήρησαν σε εκείνη τον εντυπωσιακό συντονισμό χεριού-ματιού ενώ ο θρύλος του τένις, Martina Navratilova, εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητές της και συνέστησε στους γονείς της να συνεχίσει την εκπαίδευσή της στην Ακαδημία του Nick Bollettieri στη Florida. Έτσι κι έγινε, το 1993 η Maria σε ηλικία σχεδόν επτά χρόνων βρέθηκε στα γήπεδα προπόνησης μεγάλων αθλητών όπως οι Anna Kournikova και Monica Seles. Λόγω ηλικίας όμως δεν έγινε δεκτή και ο πατέρας της χρειάστηκε να κάνει αρκετές δουλειές προκειμένου να στηρίξει την κόρη του, η οποία έπρεπε να κάνει την πρακτική της παίρνοντας μέρος σε τουρνουά. Την επόμενη χρονιά η μητέρα της η οποία είχε μείνει πίσω λόγω ενός προβλήματος με τη visa της έφθασε στη Florida και η Maria έγινε δεκτή από την Ακαδημία.

Λίγους μήνες μετά τη νίκη της στα Eddie Herr International Junior Tennis Championships και Rising Star Award το 2001, η Maria Sherapova έγινε επαγγελματίας σε ηλικία μόλις 14 χρόνων, διεκδικώντας την πρώτη νίκη της το 2003 στο Japan Open ενώ έφθασε στον τέταρτο γύρο στο Wimbledon την ίδια χρονιά. Η επιτυχία ήρθε το 2004 όταν κέρδισε τη Serena Williams και έγινε η πρώτη ρωσίδα πρωταθλήτρια του Wimbledon. To 2005 τo People τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο και κατέχοντας ήδη τον τίτλο της πιο hot αθλήτριας από το Maxim συνέχισε να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα. Το 2007 ήταν στη λίστα με τις πέντε κορυφαίες παίκτριες του τένις ωστόσο ένας τραυματισμός στον ώμο φρέναρε την ανοδική της πορεία. Το 2009 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και μετά από ένα χρόνο που χρειάστηκε για την αποκατάσταση επέστρεψε στα courts το 2011. Τον Ιούνιο του 2012 νίκησε τη Sara Errani στο French Open και έγινε η 10η γυναίκα που έχει κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά τένις ενώ στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο απλό γυναικών, χάνοντας το χρυσό από την αμερικανίδα star του τένις Serena Williams, κάτι που συνέβη και την επόμενη χρονιά στο French Open. Φέτος όμως επέστρεψε στην κορυφή, κερδίζοντας τη Simona Halep και κατακτώντας το δεύτερο Roland Garros της καριέρας της.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, από το τo 2009 έως το 2012 η Sharapova διατηρούσε δεσμό με το Σλοβένο μπασκετμπολίστα Sasha Vujacic ενώ από τα μέσα του 2012 είναι με το Βούλγαρο τενίστα Grigor Dimitrov.