Το βαν… της αγάπης!

Το βαν...της αγάπης!

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Ξωτικά, όμορφες πριγκίπισσες, γουρουνάκια που μιλούν, κακές μάγισσες, σοφοί γέροντες…Κάποιοι από εσάς ίσως να θυμάστε ακόμα πως νιώσατε όταν αντικρίσατε για πρώτη φορά εκείνο το περίεργο παραβάν με την κουρτίνα που όταν άνοιξε μαγικές κούκλες άρχισαν να μιλούν και ζωντάνεψαν τα παραμύθια που μέχρι τότε σας διάβαζε η μαμά σας για να κοιμηθείτε. Αυτή τη μαγεία θέλει να προσφέρει στα παιδιά η 25χρονη δικηγόρος Ελένη Ιωσηφίδου με τον ηθοποιό και μαριονετίστα φίλο της Roberto Braham Chavez από τη Γουατεμάλα μέσα από το project "On The Road For Childhood". Η Ελένη και ο Roberto θα μπουν στο λευκό βαν τους και για περίπου έναν χρόνο θα ταξιδέψουν σε δεκάδες χώρες και θα στήσουν δωρεάν παραστάσεις κουκλοθέατρου στα σχολεία και τις πλατείες των πιο απομονωμένων και φτωχών περιοχών της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, με σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των δικαιωμάτων του παιδιού. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι, η Ελένη Ιωσηφίδου μιλά στο news.gr.

Πού σας βρίσκουμε; Ξεκινήσατε το ταξίδι;

Ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει! Είμαστε ακόμη στη Γουατεμάλα κι ετοιμάζουμε τις τελευταίες σημαντικές λεπτομέρειες για την αναχώρησή μας!

Μιλήστε μας για το project "On the road for childhood"…

Πρόκειται για το οδοιπορικό ενός κουκλοθεάτρου, που σκοπό έχει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των δικαιωμάτων του παιδιού.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα για το ταξίδι ψήνεται εδώ και χρόνια στο μυαλό του Roberto. Πάντα ήθελε να γνωρίσει την ήπειρό του κάνοντας αυτό που αγαπά, κουκλοθέατρο. Όταν μπήκα κι εγώ πλέον στο προσκήνιο, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι προσφέροντας στα παιδιά κάτι περισσότερο από διασκέδαση.

Σε ποιες χώρες θα ταξιδέψετε;

Θα ξεκινήσουμε στα μέσα Ιουνίου από Γουατεμάλα και θα περάσουμε από όλες τις χώρες νοτίου της Γουατεμάλας. Θα επισκεφτούμε, λοιπόν, τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής: Μπελίζε, Ελ Σαλβαδόρ, Οντούρας, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα και Παναμά. Για να περάσουμε όμως στη Νότιο Αμερική, ο μόνος τρόπος είναι πλωτός! Δεν υπάρχει δρόμος που να ενώνει τον Παναμά με την Κολομβία άρα τα αυτοκίνητα φορτώνονται σε πλοία και περνούν είτε από το Κανάλι του Παναμά είτε με φέρυ από την Καραϊβική. Από την Κολομβία θα συνεχίσουμε νοτιοδυτικά προς Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Χιλή και Αργεντινή, για να ξεκινήσουμε πάλι την πορεία προς το βορρά για Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βραζιλία, Γαλλική Γουιάνα, Σουρινάμ, Γουιάνα και Βενεζουέλα, επιστρέφοντας τελικά στη Γουατεμάλα.

Θα ξεκινήσετε το ταξίδι από τη Γουατεμάλα...Πώς βρεθήκατε εκεί;

Σωστά, από τη Γουατεμάλα. Στη Γουατεμάλα ήρθα για πρώτη φορά πριν από περίπου ενάμισι χρόνο. Σκοπός μου ήταν να μείνω για 3 μήνες στη χώρα για να βελτιώσω τα ισπανικά μου, φιλοξενούμενη από μια Γουατεμαλτέκα φίλη μου. Στο μεταξύ αποφάσισα να παρατείνω τη διαμονή μου για τρεις επιπλέον μήνες και να ταξιδέψω περισσότερο στη Γουατεμάλα. Η Γουατεμάλα είναι ένας τροπικός παράδεισος με πολλά ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια, πανέμορφα τοπία και πολλά χρώματα, παράδεισο που δυστυχώς μαστίζουν η φτώχεια, η βία και η διαφθορά. Έχει όμως πολλούς καλλιτέχνες και ειρηνικούς αγωνιστές που παλεύουν για κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αυτό είναι κάτι που με ελκύει στο λαό της Γουατεμάλας- οι πολλές ατομικές πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο αύριο.

Το Roberto πώς τον γνωρίσατε και τι θα λέγατε ότι σας ενώνει περισσότερο;

Τον γνώρισα εδώ στη Γουατεμάλα πέρσι, μέσω μιας κοινής φίλης. Η αγάπη μας για τα ταξίδια και τις τέχνες αλλά και το πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας είναι αυτό που μας ενώνει περισσότερο.

Θα πάτε σε κάποιες πολύ φτωχές χώρες, στις οποίες το πιο σίγουρο είναι τα παιδιά να μην έχουν δει ποτέ κουκλοθέατρο, να μη γνωρίζουν καν τι είναι...Τι σημαίνει αυτό για εσάς;  

Μέχρι σήμερα θυμάμαι την επίσκεψη ενός θεάτρου σκιών στο σχολείο μου, στο χωριό που μεγάλωσα. Το θυμάμαι ακόμη, παρόλο που μεγάλωσα σε μια κοινωνία που προσέφερε αρκετά για τα παιδιά: στο σχολείο είχαμε πολλές άλλες δραστηριότητες και παιχνίδια, τηλεόραση στο σπίτι, κινηματογράφο στο χωριό, ποδήλατα κλπ. Το κουκλοθέατρο όμως αγκαλιάζει μια μαγεία που του επιτρέπει να παραμείνει ως μια γλυκιά ανάμνηση στις παιδικές καρδιές των ενηλίκων. Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο μέρος του σκοπού μας! Να προσφέρουμε την ίδια γλυκιά ανάμνηση σε παιδάκια που ίσως να μην έχουν δει ποτέ κουκλοθέατρο, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα σεβασμού των δικαιωμάτων τους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, και κυρίως ένα θετικό μήνυμα για κοινωνική αλλαγή και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ελπίδα που υπάρχει μόνο εάν την επιζητούμε και την κυνηγούμε. Τελικά, "πολλές 'μικρές' πρωτοβουλίες από πολλούς 'μικρούς' σε πολλούς 'μικρούς' τόπους, μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου."

Πείτε μας κάποιες λεπτομέρειες...ποιο θα είναι το μεταφορικό σας μέσο...πού θα διανυκτερεύετε...πόσο καιρό θα διαρκέσει το ταξίδι;  

Το ταξίδι υπολογίζουμε να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Θα ταξιδεύουμε σε ένα λευκό βαν Volkswagen του 1995 που αγοράσαμε και αναμορφώσαμε ειδικά για το ταξίδι. Στο βαν μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε, να μαγειρεύουμε, να διαβάζουμε, να ακούμε μουσική, να κάνουμε ντους κλπ! Ευελπιστούμε όμως να μπορούμε να μένουμε τουλάχιστον 2-3 μέρες τη βδομάδα σε σπίτια γνωστών και άγνωστων φίλων που ήδη μας προσέφεραν φιλοξενία ή που αναμφισβήτητα μερικοί θα μας προσφέρουν στην πορεία.

Πόσο θα κοστίσει το ταξίδι και πώς θα καλύψετε τα έξοδα;

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε δωρεάν παραστάσεις και εργαστήρια κουκλοθεάτρου σε κοινότητες απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παιδιά που πιο δύσκολα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τέτοιες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Για να καλύψουμε τα έξοδα μας, βασιζόμαστε κυρίως σε παραστάσεις και εργαστήρια που θα προσφέρουμε σε αστικά κέντρα ζητώντας οικονομική συνεισφορά από τους συμμετέχοντες. Το ταξίδι θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν τα έξοδα ήταν μόνο αυτά…! Ένα από τα πιο σημαντικά έξοδα είναι το πέρασμα από τον Παναμά στην Κολομβία με πλοίο για το αυτοκίνητο, και με πλοίο ή αεροπλάνο για μας, οι ταξιδιωτικές μας ασφάλειες, τα ελαστικά και τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου κλπ. Συνολικά τα έξοδα υπολογίζουμε να ανέρχονται στις 12000 ευρώ. Για το ξεκίνημα που πάντα χρειάζεται ένα κάποιο κεφάλαιο, δημιουργήσαμε μια σελίδα στην ιστοσελίδα για crowdfundingkisskissbankbank. Εκεί όποιος θέλει μπορεί να δημιουργήσει δωρεάν προφίλ και να συνεισφέρει οποιοδήποτε ποσό μεταξύ 5 και 1000 ευρώ στο πρότζεκτ μας. Έχουμε ήδη φτάσει στο στόχο μας που ήταν τα 2000 ευρώ, αλλά οι εισφορές συνεχίζονται. Όσο περισσότερες εισφορές, τόσο περισσότερες παραστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Ακόμη και η πιο μικρή εισφορά είναι μεγάλη, καθώς 5 ευρώ στην Ευρώπη αξίζουν το αντίστοιχο των 50 ευρώ περίπου σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Άρα με 5 ή 10 ευρώ, καλύπτονται τα έξοδα για δεκάδες χιλιόμετρα ή για το υλικό που χρειαζόμαστε για τα εργαστήρια. Όποιος θέλει να συνεισφέρει μπορεί να το κάνει εδώ: http://www.kisskissbankbank.com/on-the-road-for-childhood. Μένουν μόνο μερικές μέρες μέχρι την προθεσμία (λήγει 12 Ιουνίου)!

H οικογένειά σας, οι φίλοι σας, τι σας είπαν όταν τους ανακοινώσατε αυτό που θέλετε να κάνετε;

Δεν είμαι σίγουρη αν ξαφνιάστηκαν ή όχι…! Μερικοί βλέπουν το γεγονός ότι είμαι δικηγόρος, αντιφατικό με αυτό το ταξίδι. Για μένα, το ένα δεν αναιρεί κατ’ ανάγκη το άλλο! Η νομική είναι ένα πάθος μου, και οι τέχνες άλλο! Με αυτό το ταξίδι νιώθω ότι κάπως συνδυάζω τα δύο. Οι κοντινοί φίλοι και συγγενείς χάρηκαν με το ταξίδι και συνεισέφεραν πολύ στην πραγματοποίησή του, είτε με εισφορές, είτε με ιδέες, είτε με μια όμορφη κουβέντα.

Τι πιστεύετε ότι θα έχετε κερδίσει στο τέλος του ταξιδιού; 

Πάρα πολλούς καινούριους φίλους, αντισώματα σε κάθε λογής ασθένειες, πολλές όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, καινούριες λέξεις και εκφράσεις από τοπικούς ιδιωματισμούς, εμπνεύσεις για περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες, και κυρίως...επαγγελματικές ικανότητες οδήγησης και επισκευής αυτοκινήτων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Προς το παρόν, μετά το μεγάλο ταξίδι, θέλω να συνεχίσω με τις σπουδές μου ξεκινώντας το διδακτορικό μου στη νομική. Όλα όμως μου φαίνονται πολύ μακριά προς το παρόν. Έχω σχέδια και πλάνα για το μέλλον, αλλά ξέρω ότι ακόμη δε μπορώ να είμαι σίγουρη για το πότε θα τα πραγματοποιήσω!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Δεν είμαι σίγουρη ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου. Έχω πολλά όνειρα και συχνά τα ξεχνώ όταν ανακαλύπτω άλλο καινούριο όνειρο! Το σημαντικό είναι να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε, ξυπνώντας όμως πού και πού για να τα πραγματοποιούμε! Άρα λογικά, όνειρό μου είναι να συνεχίσω να ονειρεύομαι όσο ζω, πάντα με την ίδια ενέργεια να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου.

Κλείνοντας πείτε μας πώς μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι!

  1. Όπως πάντα, σημαντική είναι η υποστήριξη του πρότζεκτ στο διαδίκτυο- κάνοντας κλικ ‘Μου αρέσει’ στο facebook, εντείνεται η διαδικτυακή παρουσία του πρότζεκτ. Αυτή είναι η σελίδα μας:https://www.facebook.com/enruta.porlainfancia
  2. Επιπλέον, για όσους μπορούν, ακόμη πιο σημαντική είναι μια μικρή οικονομική συνεισφορά. Όσο περισσότεροι ‘δωρητές’, τόσο μεγαλύτερη δημοσιότητα παίρνει το πρότζεκτ, και τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες μας προσφέρονται για να ταξιδέψουμε σε μακρινές αγροτικές περιοχές και να προσφέρουμε δωρεάν παραστάσεις και εργαστήρια. Γι’αυτό, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.kisskissbankbank.com/on-the-road-for-childhood.
  3. Στέλνοντάς μας χαιρετισμούς, ιδέες ή εισηγήσεις στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο (ή στο facebook), ή ονόματα και στοιχεία τυχόν φίλων και γνωστών στη Λατινική Αμερική που θα μπορούσαν να μας φιλοξενήσουν, να μας δώσουν πληροφορίες για την πόλη τους ή να μας βοηθήσουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι η εξής: [email protected]

enrutaporlainfancia.wordpress.com/