Η Ελληνίδα του Χόλιγουντ

Η ελληνίδα του Χόλιγουντ

Είναι παγκοσμίως γνωστή για την πιο επιτυχημένη ανεξάρτητη ταινία όλων των εποχών, "My Big Fat Greek Wedding". Ο λόγος για τη Nia Vardalos, την ελληνίδα που μπήκε δυναμικά στο Χόλιγουντ, παρουσιάζοντας με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα μας. Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά, η οικογένεια Portokalos από ό,τι φαίνεται θα ξαναχτυπήσει καθώς όπως ακούγεται ετοιμάζεται το δεύτερο μέρος της αξέχαστης κωμωδίας.

Η Antonia Eugenia Vardalos γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1962 στον Καναδά. Οι γονείς της, Doreen και Constantine "Gus", ήταν Έλληνες οι οποίοι μετανάστευσαν στον Καναδά αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η Nia από πολύ μικρή αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Rainbow Stage και το 1986 μπήκε στο Ryerson University στο Toronto. Όταν εγκαταστάθηκε στο Los Angeles εξασφάλισε ρόλους σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως το "The Drew Carey Show" ενώ το 1996 έδωσε τη φωνή της στη ραδιοφωνική μεταφορά του "Star Wars: Return of the Jedi". Η ελληνική ανατροφή της καθώς και οι ιστορίες που άκουγε από τους Έλληνες φίλους της την ενέπνευσαν να γράψει ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο "My Big Fat Greek Wedding", το οποίο τράβηξε την προσοχή της ηθοποιού Rita Wilson και του συζύγου της Tom Hanks, οι οποίοι συμφώνησαν να το γυρίσουν σε ταινία. 

Η ανεξάρτητη ταινία των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων "My Big Fat Greek Wedding" κυκλοφόρησε το 2002 και χωρίς να έχει καμία ιδιαίτερη διαφήμιση έγινε η επιτυχία της χρονιάς. Κέρδισε δεκάδες υποψηφιότητες για βραβεία μεταξύ των οποίων και για Oscar καλύτερου σεναρίου ενώ η Vardalos για το ρόλο της Toula Portokalos κέρδισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και μια για Screen Actors Guild Award.

To 2004 η Varalos έγραψε το musical "Connie and Carla" με θέμα δυο γυναίκες που προσποιούνται ότι είναι drag queens, το 2009 έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο "I Hate Valentine's Day" κι ακολούθησε το "My Life in Ruins", με τη Nia να υποδύεται τη Georgia Yanokoupolis, μια ξεναγό που ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη αμερικανική παραγωγή που εξασφάλισε άδεια να κινηματογραφήσει στην Ακρόπολη. Η ταινία δε σημείωσε μεγάλη επιτυχία ωστόσο το 2011 ακολούθησε η ρομαντική κομεντί που έγραψε με τον Tom Hank, "Larry Crowne", η οποία απέφερε κέρδη ύψους 59.800.000 δολαρίων.

Το 2012 η Vardalos πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Talk of the Town", "For a good time call…" και "An American Girl: McKenna Shoots for the Stars" και το 2013 στο "A Wilderness of Monkeys".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, το Σεπτέμβριο του 1993 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Ian Gomez, με τον οποίο δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί και αφού πέρασαν περίπου εννέα χρόνια συνεχούς προσπάθειας έδωσαν αγάπη σε ένα κοριτσάκι που υιοθέτησαν. Στο βιβλίο της "Instant mom" περιγράφει με χιουμοριστικό και συγκινητικό τρόπο τα όσα πέρασαν η ίδια και ο σύζυγός μέχρι τη στιγμή που συνάντησαν την κόρη τους.