The Queen Of Seventh Avenue

The Queen Of Seventh Avenue

Σε ηλικία 14 χρόνων σχεδίαζε και πωλούσε ρούχα ενώ στα 26 της βρέθηκε στο τιμόνι του οίκου Anne Klein. Τα ρούχα της έχουν φορέσει οι πιο λαμπερές stars ενώ έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία. Ο λόγος για τη νεοϋορκέζα σχεδιάστρια Donna Karan, η οποία από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα έχει "εισβάλλει" στη ντουλάπα κάθε fashionista.

Η Donna Faske γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στο Queens της Νέας Υόρκης. Η μητέρα της ήταν μοντέλο και ο πατριός της ράφτης. Ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί κι έτσι η Donna μέχρι την ηλικία των 14 είχε εγκαταλείψει το σχολείο και είχε ήδη αρχίσει τις πωλήσεις δικών της ρούχων σε διάφορες μπουτίκ. Έξι χρόνια μετά έγινε δεκτή στη σχολή Parsons School of Design της Νέας Υόρκης κι ενώ φοιτούσε ξεκίνησε η συνεργασία της με τον οίκο Anne Klein. Το 1974 μετά το θάνατο της Anne Klein, τον οίκο ανέλαβε η Karan, η οποία με τη βοήθεια του φίλου της Louis Dell'Olio κατάφερε να τον φθάσει στην κορυφή. Παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το 1985 όταν αποφάσισε, έχοντας τη στήριξη του δεύτερου συζύγου της, του ζωγράφου και γλύπτη Stephen Weiss, να σχεδιάσει τη δική της σειρά ρούχων. Το 1988 αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια πιο προσιτή σειρά ρούχων η οποία να απευθύνεται σε νεότερες γυναίκες, δημιούργησε τη σειρά Donna Karan New York (DKNY). Ακολούθησαν το 1990 η σειρά DKNY Jeans, δύο χρόνια μετά η DKNY for men καθώς και μια συλλογή με αξεσουάρ, κοσμήματα και αρώματα, με τις πωλήσεις των προϊόντων της να αυξάνονται πέντε φορές στο διάστημα μεταξύ 1991 και 1995. Το 1996 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της στο Λονδίνο στη Bond Street, δύο χρόνια μετά στη Νέα Υόρκη και το 2001 πώλησε την εταιρεία στο γαλλικό όμιλο Moet Hennessy Louis Vuitton έναντι 650 εκατομμυρίων δολαρίων, παραμένοντας όμως η σχεδιάστρια του brand.

Το 2008 είδε το πρόσωπό της να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά όχι για καλό λόγο…Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον της λόγω της χρήσης γούνας στις κολεξιόν της, προτρέποντας τον κόσμο να μην αγοράζει κανένα από τα προϊόντα της. Μετά από μια σειρά διαμαρτυριών, η Karan το 2009 ανακοίνωσε ότι στη φθινοπωρινή κολεξιόν της δε θα υπάρχουν κομμάτια από γούνα ωστόσο επέστρεψε στη χρήση της την επόμενη χρονιά.

Η Karan έχει δημιουργήσει το ίδρυμα Urban Zen, το οποίο προάγει το ευ ζην και σκοπό έχει την προστασία των διαφορετικών πολιτισμών μέσα από συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς. Το Μάρτιο του 2008 δώρισε 850.000 δολάρια από την πώληση vintage και προσωπικών της αντικειμένων στο Beth Israel Medical Center της Νέας Υόρκης.

Η Karan, η οποία το 2004 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο "The Journey Of A Woman", πριν από το γάμο της με το Stephan Weiss, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2001 από καρκίνο του πνεύμονα, ήταν παντρεμένη για περίπου 8 χρόνια με τον παιδικό της έρωτα, Mark Karan, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη τη Gabrielle.