Έχετε γράμμα στο γραμματοκιβώτιο σας!

Έχετε γράμμα στο γραμματοκιβώτιο σας!

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Εάν είσαστε 30 και κάτι σίγουρα στην εφηβεία σας θα είχατε κοιτάξει με αγωνία στο γραμματοκιβώτιο περιμένοντας ένα γράμμα από κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο...θα είχατε χαρεί όταν μία κάρτα με ευχές ήρθε από κάπου μακριά…Τώρα πια δεν παίρνεις καμία χαρά από τα γραμματοκιβώτια…Το μόνο που βρίσκεις είναι λογαριασμοί…άντε και κανά διαφημιστικό φυλλάδιο. Εάν αναπολείτε εκείνα τα χρόνια, θα λατρέψετε το Happy Mail…Τι είναι το Happy Mail; Ένας διασκεδαστικός και πολύχρωμος τρόπος να στέλνεις και να λαμβάνεις γράμματα, σύμφωνα με τη ρομαντική δημιουργό του. Η Ελένη Καραντζή, 35 χρόνων και μητέρα δύο κοριτσιών, επισημαίνει πως "αν ο κόσμος επιστρέψει σε τέτοιες απλές και όμορφες συνήθειες, με έναν μαγικό τρόπο θα θυμηθεί, θα συγκινηθεί και θα νιώσει πιο δυνατός να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που για τους περισσότερους είναι δύσκολη".

Μιλήστε μας για το Happy Mail, τι ακριβώς είναι; 

Το Happy Mail είναι ένας διασκεδαστικός, πολύχρωμος και δημιουργικός τρόπος να στέλνεις και να λαμβάνεις γράμματα. Είναι ένας πρωτότυπος αλλά και συγχρόνως παλιομοδίτικος τρόπος αλληλογραφίας, που κάνει όλους όσους συμμετέχουν πραγματικά χαρούμενους. Οι φάκελοι του Happy Mail ξεχωρίζουν από μακριά γιατί είναι διαφορετικοί, είναι φτιαγμένοι με αγάπη και μεράκι, είναι χρωματιστοί, μυρίζουν όμορφα και σου φτιάχνουν τη διάθεση, είτε βρίσκεσαι από την πλευρά του αποστολέα, είτε από τη μεριά του παραλήπτη.

Πώς πήρατε την απόφαση να το δημιουργήσετε; Ποια ανάγκη σας οδήγησε;

Σκέφτηκα πώς είναι πολύ εύκολο να στείλεις ένα "γεια σου, τι κάνεις;" μέσω email ή μηνύματος ή να πεις τα "χρόνια πολλά" σε ένα ποστ στο facebook αλλά είναι πραγματικά πιο ενδιαφέρον να δημιουργήσεις από την αρχή κάτι ξεχωριστό για τον άλλον, να γράψεις χειρόγραφα τις ευχές και τις σκέψεις σου και να κολλήσεις ένα γραμματόσημο στο μοναδικό σου φάκελο. Πολλοί από εμάς, ζήσαμε την εποχή των pen pals και θυμόμαστε την εμπειρία και τη χαρά του λαμβάνεις γράμματα στο ταχυδρομικό κουτί, όμως σήμερα, το ίντερνετ και η κινητή τηλεφωνία έχουν σχεδόν ακυρώσει τη χειρόγραφη αλληλογραφία.

Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου; Τι σας λένε;

Ενθουσιασμός και συγκίνηση! Ο κόσμος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει πέρα από τα social media και το Happy Mail είναι ένας τρόπος να το κάνει δημιουργικά. Πολλοί μου γράφουν ότι το Happy Mail ξυπνάει τον καλλιτέχνη που είχαν κρυμμένο μέσα τους, με αποτέλεσμα να φτιάχνουν απίστευτα πράγματα στο χαρτί, τα οποία ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, τα χαζεύουν και τα ζηλεύουν πολλά μάτια μέχρι να φτάσουν στον παραλήπτη τους. Ακούγεται υπερβολικό αλλά όποιος πάρει μέρος και δημιουργήσει τον πρώτο του φάκελο για έναν ...άγνωστο, θα νιώσει απερίγραπτη χαρά που συγκρίνεται μόνο με τη χαρά που θα νιώσει όταν αντίστοιχα λάβει τον δικό του πρώτο φάκελο στο σπίτι του.

Πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνουν οι συμμετέχοντες;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται ανταλλαγές φακέλων με κάποιο θέμα και όσοι επιθυμούν στέλνουν τα στοιχεία τους μέσω μιας ειδικής φόρμας σε εμένα. Μετά δημιουργώ τις ομάδες και κοινοποιώ στα μέλη τις διευθύνσεις. Πάντα υπάρχει ένα deadline για την αποστολή των φακέλων, ενώ λίγο πριν ταχυδρομήσουν τον φάκελο, οι συμμετέχοντες τον φωτογραφίζουν και μου τον στέλνουν στο email για να τον παρουσιάσω στο blog. Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας Happy Mailer είναι να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη και να ακολουθήσει κατά κάποιο τρόπο το θέμα. Μπορεί να είναι όσο δημιουργικός αντέχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γράψει με καλλιγραφικά γράμματα ή να ζωγραφίσει κάτι άρτιο καλλιτεχνικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό μόνο αν ο "καλλιτέχνης" αφεθεί και δημιουργήσει κάτι μοναδικό για τα δικά του δεδομένα. Ζωγραφική, κολάζ, όλα επιτρέπονται.

Τι μπορεί να περιέχει ένα Happy Mail;

Στο Happy Mail μας ενδιαφέρει πάνω από όλα ο ίδιος ο φάκελος. Θα μπορούσαμε να τον στέλναμε και άδειο αλλά οι συμμετέχοντες έως σήμερα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Κάποιοι επιλέγουν να στείλουν κάτι σχετικό με το θέμα, κάποιοι κάτι εντελώς άσχετο. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε χαρούμενο, post it, καρτ ποστάλ, μια συνταγή, αυτοκόλλητα, κάτι χειροποίητο, ένα βραχιολάκι, ένα ποίημα, ένα αποξηραμένο λουλούδι. Οι ιδέες είναι άπειρες, η δέσμευση είναι απλά ό,τι επιλεγεί να χωράει μέσα στον φάκελο.

Ποιο είναι μέχρι σήμερα το αγαπημένο σας θέμα και ποιο "τρέχει" τώρα;

Το δικό μου αγαπημένο θέμα μέχρι τώρα είναι το Fairytale Happy Mail που είχε να κάνει με τα παραμύθια. Όμως έχω την εντύπωση ότι αυτό που "τρέχει" τώρα, το "Γράψε μου ένα τραγούδι" ίσως γίνει το επόμενο αγαπημένο μου. Αφορά το αγαπημένο μας τραγούδι και το challenge είναι να καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να το οπτικοποιήσουμε στον φάκελό μας!

Πόσες συμμετοχές έχετε;

Αναλόγως την ανταλλαγή, οι συμμετοχές ποικίλουν. Από 80 έως 25 άτομα ανά φορά, με κάποιους συνήθεις ύποπτους να λαμβάνουν μέρος κάθε φορά!

Τι μπορείτε να μας πείτε για το προφίλ αυτών των ανθρώπων;

Κυρίως συμμετέχουν γυναίκες. Τις ηλικίες δεν τις γνωρίζω αλλά υποθέτω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ποιο Happy Mail σας έχει εντυπωσιάσει μέχρι σήμερα περισσότερο;

Δε θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιο αν και ορισμένα πράγματι ανέβασαν τον πήχη. Κάθε Happy Mail που μπαίνει στο ταχυδρομικό κουτί και ταξιδεύει να συναντήσει τον παραλήπτη του είναι μοναδικό γιατί έχει φτιαχτεί με αγάπη και χαμόγελο, έχει πάρει έναν απλό φάκελο και τον έχει κάνει κάτι μοναδικό, που δεν αντιγράφεται.

Τι θέλετε να πετύχετε με το Happy Mail; Ποιος είναι ο στόχος σας;

Θέλω να ξαναρχίσουμε να γράφουμε γράμματα και να ξαναθυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές. Μπορεί να είμαι ρομαντική αλλά πιστεύω ότι αν ο κόσμος επιστρέψει σε τέτοιες απλές και όμορφες συνήθειες, με έναν μαγικό τρόπο θα θυμηθεί, θα συγκινηθεί και θα νιώσει πιο δυνατός να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που για τους περισσότερους είναι δύσκολη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Happy Mail: 

https://www.facebook.com/happymailgreece

http://happymailgreece.blogspot.gr