The Queen of Heroin Chic

The Queen of Heroin Chic

Τη δεκαετία του '90 ηγήθηκε της "heroin chic" τάσης και ήταν η απάντηση στα supermodels της εποχής Cindy Crawford, Elle Macpherson, Claudia Schiffer και Naomi Campbell, που έγιναν γνωστές για τις καμπύλες τους και το ύψος τους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία μετρά περίπου 25 χρόνια, έχει ποζάρει για τα εξώφυλλα τουλάχιστον 300 περιοδικών, έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στις πασαρέλες μεγάλων σχεδιαστών και έχει πρωταγωνιστήσει στις διαφημιστικές καμπάνιες των κορυφαίων οίκων μόδας. Η Kate Moss, η οποία έχει δει το όνομα της να φιγουράρει στις λίστες του Forbes με τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα και τις πιο πλούσιες γυναίκες της Βρετανίας, ό,τι φοράει γίνεται μόδα ενώ έχει βραβευτεί πολλές φορές για το άψογο στυλ της.

Η Kate Moss γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1974 στο Λονδίνο. Η μητέρα της, Linda Rosina, εργαζόταν ως μπαργούμαν ενώ ο πατέρας της, Peter Edward Moss, ήταν υπάλληλος σε αεροπορική εταιρεία. Ανακαλύφθηκε το 1988 σε ηλικία 14 χρόνων από τη Sarah Doukas, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων Storm, στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όταν επέστρεφε από διακοπές στις Μπαχάμες. Η καριέρα της ξεκίνησε σε ηλικία 16 χρόνων μετά τη φωτογράφιση της από την Corinne Day για το βρετανικό περιοδικό "The Face" ενώ έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα και αναδείχθηκε ως η "βασίλισσα του heroin chic look" το 1993 όταν πρωταγωνίστησε στη διαφημιστική καμπάνια Obsession του Calvin Klein. Τότε είχε δεχθεί αρκετά αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή της με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει κάποια διατροφική διαταραχή.

Εκτός του ότι είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα στο κόσμο, η Moss έχει γίνει διάσημη για την ταραχώδη προσωπική της ζωή. Σε συνέντευξή της έχει παραδεχτεί ότι ξεκίνησε να πίνει και να καπνίζει μαριχουάνα στα 12 της και ότι συνέχισε αυτόν τον τρόπο ζωής για πολλά πολλά χρόνια. Το 1998 μπήκε σε κλινική του Λονδίνου προκειμένου να καταπολεμήσει τον εθισμό της στο αλκοόλ ενώ το Σεπτέμβριο του 2005 έκαναν το γύρο του κόσμου οι φωτογραφίες της που τη δείχνουν να κάνει χρήση κοκαΐνης μαζί με τον τότε φίλο της, Pete Doherty.

 "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των πράξεών μου…Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους αυτούς που απογοήτευσα με τη συμπεριφορά μου, η οποία είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην οικογένειά μου, στους φίλους μου, στους συνεργάτες μου, στους επαγγελματικούς εταίρους μου και σε άλλους", είχε πει τότε το μοντέλο που τις επόμενες ημέρες είδε να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο τα συμβόλαια που είχε με μεγάλους οίκους μόδας και καλλυντικών. Η Moss όμως ανέκαμψε γρήγορα…Μπήκε για θεραπεία σε κλινική αποτοξίνωσης στην Arizona και μέχρι την επόμενη χρονιά είχε εξασφαλίσει συμβόλαια με μεγάλους οίκους όπως οι Calvin Klein και Burberry, σχεδίασε τη δική της σειρά ρούχων και αξεσουάρ για την εταιρεία Topshop και το 2007 κυκλοφόρησε το άρωμά της "Kate", ενώ ακολούθησαν άλλα τρία. Το 2010 σχεδίασε μια σειρά τσάντες για την εταιρεία Longchamp ενώ μέχρι το 2013 ήταν το πρόσωπο της ισπανικής Mango.

Τον περασμένο Δεκέμβρη πόζαρε γυμνή για το εξώφυλλο του περιοδικού Playboy που έκλεινε 60 χρόνια κυκλοφορίας και τον ίδιο μήνα βραβεύτηκε στα British Fashion Awards για τη συμβολή της στη βιομηχανία της μόδας στα 25 χρόνια της καριέρας της.

Με τον Doherty, τον οποίο είχε γνωρίσει στο πάρτι γενεθλίων της για τα 31 της χρόνια το 2005 χώρισε οριστικά το 2007 και τον Ιούλιο του 2011 παντρεύτηκε τον κιθαρίστα των The Kills, Jamie Hince.

Η Moss στο παρελθόν διατηρούσε δεσμό επίσης με τον Johnny Depp αλλά και με τον editor του Dazed & Confused, Jefferson Hack, με τον οποίο το 2002 απόκτησαν μία κόρη, τη Lila Grace.