Εternal beauty

Εternal beauty

"Ακόμα ένα μοντέλο που έγινε ηθοποιός" είπαν οι κριτικοί μετά την εμφάνισή της στην ταινία "King Kong". Μέσα από τις ταινίες "The Postman Always Rings Twice", "Frances" και "Tootsie", όμως, η Jessica Lange έπεισε τους πάντες για το ταλέντο της. Σήμερα στα 65 της χρόνια παραμένει όμορφη, γοητευτική με το Marc Jacobs να την επιλέγει για μούσα της νέας του beauty καμπάνιας.

Η Jessica Lange γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1949 στη Minnesota. Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Albert John, ο οποίος ήταν πλασιέ και της Dorothy Florence. Η Lange σπούδασε τέχνη και φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Minnesota κι ενώ είχε όνειρο να γίνει ζωγράφος ο έρωτάς της για τον ισπανό φωτογράφο Paco Grande της άλλαξε τα σχέδια, καθώς τα παράτησε όλα για να είναι μαζί του. Το 1970 τον παντρεύτηκε και μετακόμισε μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε μαθήματα μιμικής τέχνης ενώ στη συνέχεια μετακόμισαν στο Παρίσι. Το 1973 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο ήδη είχαν πέσει οι τίτλοι τέλους στο γάμο της. Αναγκάστηκε να εργαστεί ως σερβιτόρα αλλά και ως μοντέλο προκειμένου να μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο της, μέχρι που την ανακάλυψε ο παραγωγός του Χόλιγουντ, Dino De Laurentiis, ο οποίος το 1976 της έδωσε το ρόλο της Dwan στο remake της ταινίας "King Kong", για τον οποίο κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα ως πρωτοεμφανιζόμενη.

Εκείνη την εποχή ξεκίνησε η σχέση της με το ρώσο χορευτή Mikhail Baryshnikov με τον οποίο το 1981 απόκτησε μία κόρη. Τα επόμενα χρόνια η Lange άρχισε να εμφανίζεται με μικρούς ρόλους σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις ενώ το 1981 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την ταινία "The Postman Always Rings Twice", απέναντι στον Jack Nicholson, που την έβαλε στη λίστα με τις κορυφαίες ηθοποιούς. Το 1982 κέρδισε μία υποψηφιότητα για Oscar για την ερμηνεία της στην ταινία "Frances", το οποίο κέρδισε την επόμενη χρονιά για την ταινία "Tootsie". Στα γυρίσματα της ταινίας "Frances", η Lange συνάντησε το Sam Shepard. Σύντομα έγιναν ζευγάρι και απόκτησαν δύο παιδιά, τη Hannah το 1985 και το Samuel Walker το 1987, το ζευγάρι όμως χώρισε το 2010.

Ακολούθησαν άλλες τρεις υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματάκι, μία το 1984 για την ταινία "Country", μία την επόμενη χρονιά για την ταινία "Sweet Dreams" και τρία χρόνια μετά για το "Music Box". Ακολούθησαν εμφανίσεις της σε ταινίες που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές ενώ το 1994 κέρδισε το δεύτερο Oscar για την ερμηνεία της στην ταινία "Blue Sky".

Το 1992 γνώρισε μεγάλη επιτυχία κάνοντας το ντεμπούτο της στη σκηνή του Broadway με το έργο "Streetcar Named Desire" ενώ το 2005 επέστρεψε με το έργο του Tennessee Williams, "The Glass Menagerie". Εκτός από ταλαντούχα ηθοποιός στη σκηνή και την οθόνη, η Lange είναι επίσης μια καταξιωμένη φωτογράφος. Το 2008 δημοσίευσε μία συλλογή με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και δύο χρόνια κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με φωτογραφίες με τίτλο "In Mexico". Το 2009 κέρδισε ένα Emmy για την ερμηνεία της ως Edith Bouvier Beale στην ταινία "Grey Gardens", το 2011 κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα για την εμφάνισή της στην τηλεοπτική σειρά "American Horror Story", το 2012 επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "The Vow" και ακολούθησε το thriller "In Secret".