Η βασίλισσα της punk

Η βασίλισσα της punk

Την αποκαλούν βασίλισσα της punk και μεγάλη κυρία της μόδας…Αυθεντική και προκλητική, η Vivienne Westwood είναι μία από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες του 20ου αιώνα.

Η Vivienne Isabel Swire γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1941 στο χωριό Tintwistle του Derbyshire και σε ηλικία 17 χρόνων μετακόμισε με την οικογένεια της στο Harrow του Λονδίνου. Μπήκε στο Harrow School of Art προκειμένου να σπουδάσει μόδα και αργυροχρυσοχοΐα, ωστόσο σύντομα τα παράτησε επειδή όπως χαρακτηριστικά έχει πει "δεν ήξερα πως ένα κορίτσι της εργατικής τάξης σαν και μένα θα μπορούσε να ζήσει μέσω της τέχνης". Έτσι προτίμησε να παρακολουθήσει ένα κολέγιο για εκπαιδευτικούς. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της βρήκε δουλειά ως δασκάλα δημοτικού σχολείου και παράλληλα έφτιαχνε κοσμήματα τα οποία πωλούσε στην υπαίθρια αγορά του Portobello. Το 1962 συνάντησε το Derek Westwood, ο οποίος εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο, και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης με τη Vivienne να φοράει το νυφικό που σχεδίασε και έραψε μόνη της. Ένα χρόνο μετά ήρθε στον κόσμο ο γιος τους Benjamin ωστόσο η συνάντηση της Vivienne με το Malcolm McLaren, σήμανε και το τέλος του γάμου της με το Derek.

Η Westwood συνέχισε να εργάζεται ως δασκάλα μέχρι το 1971 που ο Malcolm αποφάσισε να ανοίξει μια μπουτίκ στην King's Road την οποία ονόμασε Let It Rock. Η Westwood άρχισε να δημιουργεί ρούχα τα οποία εμπνεόταν μαζί με το McLaren από φετιχιστές και πόρνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​ο McLaren έγινε manager του punk συγκροτήματος Sex Pistols και σύντομα η Westwood έγινε η ιέρεια της μόδας και του punk attitude. Ωστόσο όταν τα ναρκωτικά τελείωσαν και ακολούθησε το hangover εκείνη άρχισε να αναρωτιέται τι θα κάνει μετά…Και δεν αργησε να το βρει...Οι αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν η εποχή του New Romantics κι έτσι η Westwood δημιούργησε τη νέα συλλογή της, την οποία ονόμασε "Πειρατές" και παρουσίασε το 1983 στο Παρίσι, κοιτώντας πίσω στον 19ο αιώνα διακωμωδώντας κατά κάποιο τρόπο τα ρούχα που φορούσε τότε η ανώτερη τάξη.

Σήμερα η Westwood έχει καταστήματα σε όλες τις πρωτεύουσες της μόδας με τις επιχειρήσεις της να έχουν ετήσιο τζίρο 20 εκατομμυρίων στερλινών. 'Εχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο για τον British Designer of the Year ενώ το 1992 τιμήθηκε με ΟΒΕ για την εξαιρετική συνεισφορά της στη μόδα. Μάλιστα παρέλαβε το βραβείο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ φορώντας διάφανη μπλούζα και φούστα που όταν στριφογύριζε αποκάλυπτε πως δεν φορούσε εσώρουχα, σοκάροντας όλο τον κόσμο.

Η Westwood, η οποία το 1967 απόκτησε έναν ακόμα γιο τον Joseph Corré από τη σχέση της με το McLaren, είναι παντρεμένη με τον πρώην μαθητή της, τον κατά 25 χρόνια μικρότερό της Andreas Kronthaler και μετά από 30 χρόνια που ζούσε στο Clapham, για χάρη του το 2000 μετακόμισαν σε ένα σπίτι του 1703 που κάποτε ανήκε στη μητέρα του Captain Cook.