Η ταλαντούχα κόρη του Βασίλη Βασιλικού μας συστήνεται…

Η κόρη του Βασίλη Βασιλικού μας συστήνεται...

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Σε ηλικία 5 χρόνων άρχισε να εκφράζεται μέσω της ζωγραφικής… Ξυπνούσε αργά το βράδυ και μέχρι να την πάρει ο ύπνος έφτιαχνε κοσμήματα από καραμέλες και ζωγράφιζε. Σήμερα στα 21 της χρόνια έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής και χειροποίητου κοσμήματος, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Η Ευρυδίκη Βασιλικού, κόρη του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και της υψιφώνου Βάσως Παπαντωνίου, μιλά για τα παιδικά της χρόνια, τους γονείς της, τη δουλειά της και την νέα έκθεση που ετοιμάζει με τίτλο "Λουλουδοματάρονα".

Ποια είναι η πιο έντονη παιδική ανάμνησή σας;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό που είχα την τύχη να κάνω! Έχω φάει την Ευρώπη με το κουτάλι!

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Όταν ήμουν πέντε χρόνων, στο Παρίσι. Ξυπνούσα στις δώδεκα το βράδυ και μέχρι να με πάρει ο ύπνος ζωγράφιζα και συναρμολογούσα παιδικά κοσμήματα. Από τότε έχω συνηθίσει να δουλεύω μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Θυμάστε το πρώτο κόσμημα που φτιάξατε;

Ναι, ήταν από καραμέλες! Το πρώτο καλό κόσμημα που έφτιαξα ήταν όταν σπούδαζα στη σχολή αργυροχρυσοχοϊας στο Λονδίνο.

Ποια ήταν η αντίδραση του πατέρα σας και ποια της μητέρας σας όταν τους ανακοινώσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική και το χειροποίητο κόσμημα;

Ευτυχώς έχω τη στήριξή τους και χαίρονται που είμαι στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά στο δικό μου τομέα.

Τι είναι για εσάς η Τέχνη;

Εσωτερικός τρόπος για να εκφράζεις προβληματισμούς, χαρές, λύπες, γέλιο και άλλα συναισθήματα που βγαίνουν σε κάποια ζωγραφιά, σε ένα κόσμημα, σε μια φωτογραφία, σε μια λέξη στο σενάριο μιας ταινίας.

Τι μηνύματα θέλετε να περνάτε μέσα από τα έργα σας;

Είναι προσωπικό θέμα.Υπάρχει μια εξομολόγηση μεταξύ του δημιουργού και του μελλοντικού ιδιοκτήτη του έργου, που μέσα από αυτό μπορεί να σκέφτεται, να βλέπει, να θυμάται καταστάσεις και πράγματα που θέλει. Σαν τους ψυχολόγους που σου δίνουν μια εικόνα και σου λένε "πες μας τι βλέπεις".

Υπάρχει κάποιο σχόλιο, κάποια κριτική που σας έχουν κάνει για τα έργα σας που δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Έχω εισπράξει και καλή και κακή κριτική για τα έργα μου από γνώστες του αντικειμένου και μη. Δέχομαι την κακή κριτική με τον όρο να μη γίνεται ανώνυμα. Πρέπει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας! 

Πώς αισθάνεστε στις εκθέσεις σας;

Έχω πάρει μέρος σε ομαδικές και σε ατομικές εκθέσεις. Η κάθε μια μου έχει αφήσει διαφορετικά συναισθήματα, ανάμεσα σε αυτά είναι η χαρά, η απογοήτευση,ο θυμός, η στεναχώρια και η συγκίνηση.

Έχετε αισθανθεί ποτέ βάρος λόγω του ονόματός σας;

Ναι αλλά όχι από την οικογένειά μου αλλά από τον κόσμο. Έχουν επηρεαστεί φιλίες και τα προσωπικά μου λόγω του ονόματός μου... Σε βάζουν σε καλούπια. Προσπαθώ να μην το δεχθώ αλλοιώνοντας την προσωπικότητά μου και να είμαι απλά ο εαυτός μου και όχι κάτι φτιαχτό που θα μου έχουν επιβάλλει να ακολουθήσω επειδή έτσι αρμόζει.

Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο του πατέρα σας και γιατί;

Αυτό θα μπορέσω να σας το απαντήσω όταν διαβασω κάποιο βιβλίο του! Ωστόσο έχω επιμεληθεί βιβλίο του, το "Θύματα Ειρήνης". Πιστεύω ότι θα διαβάσω βιβλίο του μόνο για να ανακαλύψω τον Βασιλικό, μέχρι σήμερα ζω τον Βασίλη.

Υπάρχει κάτι που σας έχει πει ο πατέρας σας ή η μητέρα σας σαν συμβουλή που δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Ο σύμβουλός μου και φύλακας άγγελός μου είναι η μαμά μου, η οποία έχει μία καταπληκτική ικανότητα να κρίνει σωστά τους ανθρώπους. Μακάρι να την αποκτήσω στο ελάχιστο.

Ποιο είναι το καλύτερο στοιχείο που έχετε πάρει από τους γονείς σας και ποιο το "χειρότερο";

Βρίσκω ομοιότητες στη σοβαρότητα και στη σημασία στη λεπτομέρεια που δείχνει η μαμά μου για ένα θέμα κι έχω πάρει την ικανότητα του μπαμπά μου στην ακαταστασία, η οποία όμως λειτουργεί υπέρ μας με έναν περίεργο τρόπο.

Τι σημαίνει "Λουλουδοματάρονα";

Εδώ χρησιμοποίησα το γονίδιο που έχω πάρει από το μπαμπά μου. Κάποιοι πίνακες που έχω ζωγραφίσει είναι εμπνευσμένοι από μανιτάρια που μοιάζουν με λουλούδια κι επειδή μου αρέσει να φτιάχνω λέξεις -όπως και του μπαμπά μου- δημιουργήθηκε το "Λουλουδοματάρονα".

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Να κάνω μία έκθεση στο εξωτερικό, σε κάποια γκαλερί του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Δε μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, είμαι αυθόρμητος χαρακτήρας! Για αυτό αποκαλώ και τους γονείς μου "μαμά" και "μπαμπά" που είναι πιο παιδικό και στοργικό και όχι "πατέρα"και "μητέρα" που δίνουν από μόνα τους ένα βάρος.

Πληροφορίες

Έκθεση Ζωγραφικής και Χειροποίητου Κοσμήματος της Ευρυδίκης Βασιλικού Παπαντωνίου, "Λουλουδοματάρονα"

Εγκαίνια: 05/05/2014 και ώρα 20:00-00:00

Στούντιο Μουσικής & Xώρος Εκδηλώσεων "Mουσική & Mουσικοί", Κολωνού 12-14, Αθήνα

Διάρκεια Έκθεσης: 05/05-30/05 , Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-20:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6940977194, email: [email protected]