Η κορυφαία φωτογράφος

Η κορυφαία φωτογράφος

Η καριέρα της στο χώρο της τέχνης και της φωτογραφίας μετρά παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες . Μπροστά στο φακό της έχουν ποζάρει πολιτικοί ηγέτες και οι μεγαλύτεροι αστέρες της μεγάλης οθόνης, της μουσικής σκηνής, της μόδας και του αθλητισμού. Φυσικά αναφερόμαστε στην Annie Leibovitz, μια από τις πιο σπουδαίες φωτογράφους με δουλειές που έχουν μείνει στην ιστορία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εγκυμονούσα Demi Moore να ποζάρει γυμνή για το εξώφυλλο του Vanity Fair ή τον John Lennon γυμνό στο κρεβάτι με τη Yoko Ono λίγη ώρα πριν τη δολοφονία του!

Η Anna-Lou Leibovitz γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1949 στο Waterbury του Connecticut. Ο πατέρας της Sam ήταν στρατιωτικός και η μητέρα της Marilyn δασκάλα χορού. Το 1967 γράφτηκε στο San Francisco Art Institute, αρχικά για να σπουδάσει ζωγραφική αλλά στην πορεία την κέρδισε η φωτογραφία. Το 1970 υπέβαλε αίτηση για μια θέση εργασίας στο περιοδικό Rolling Stone. Εντυπωσιασμένος με τη δουλειά της ο εκδότης του διάσημου περιοδικού, Jann Wenner της πρόσφερε δουλειά και μέσα σε δύο χρόνια η 23χρονη τότε Leibovitz έγινε επικεφαλής του τμήματος, μία θέση που κράτησε για τα επόμενα δέκα χρόνια. 

Το 1983 έφυγε από το Rolling Stone και άρχισε να εργάζεται στο Vanity Fair, όπου της δόθηκε η δυνατότητα να φωτογραφήσει σπουδαίες προσωπικότητες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 άρχισε να εργάζεται και για μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες. Η πιο αξιοσημείωτη είναι αυτή για την American Express για την οποία το 1987 κέρδισε ένα Clio Award.

Το 1991 η συλλογή της με πάνω από 200 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες εκτέθηκαν στη National Portrait Gallery στην Washington και αργότερα την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο Photographs: Annie Leibovitz 1970-1990. Το 1996 επιλέχθηκε ως επίσημη φωτογράφος των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα, με μια σειρά πορτραίτων αμερικανών αθλητών, μεταξύ των οποίων οι Carl Lewis και Michael Johnson, να δημοσιεύονται στο βιβλίο Olympic Portraits το 1991.

Το 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο Women 1999 στο οποίο παρουσιάζονται από δικαστίνες μέχρι showgirls ενώ το 2005 το Brooklyn Museum of Art έκανε μια αναδρομική έκθεση για το έργο της με τίτλο Annie Leibovitz: A Photographer’s Life, 1990-2005.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Annie διατηρούσε σχέση για πολλά χρόνια με τη συγγραφέα Susan Sontag, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2004 και είναι μητέρα τριών κοριτσιών. Σε ηλικία 51 χρόνων ήρθε στη ζωή της η Sarah και το 2005 απόκτησε τις δίδυμες Susan και Samuelle με παρένθετη μητέρα.