Η ντίβα της Μεγάλης Βρετανίας

Η ντίβα της Μεγάλης Βρετανίας

Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και έχει εμφανιστεί απέναντι στα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ. Έχει προταθεί για Oscars, Χρυσές Σφαίρες και Emmys αλλά αυτά ίσως τα γνωρίζετε για την Helen Mirren…Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε για εκείνη είναι ότι στα νιάτα της, μετά από δεκάδες γυμνές εμφανίσεις στη σκηνή, ήταν σύμβολο του sex. Τα χρόνια πέρασαν και η Βασίλισσα Ελισάβετ το 2003 της έδωσε τον τίτλο της Dame ενώ πριν από λίγες ημέρες στη μεγάλη βραδιά των BAFTA, βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά της. 

Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός Illiana Lydia Petrovna Mironova ή αλλιώς Helen Mirren, όπως τη γνωρίζουμε, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1945 στο Λονδίνο. Ο πατέρας της, Vasiliy Petrovich Miranoff, έπαιζε βιόλα στη Φιλαρμονική του Λονδίνου ωστόσο για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του τα παράτησε και έγινε οδηγός ταξί και στη συνέχεια δούλεψε ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Μεταφορών. Η μητέρα της, Kathleen Rogers, ήταν κόρη ενός χασάπη, ο οποίος είχε πελάτισσα τη βασίλισσα Victoria. Η Helen από μικρή αγάπησε το θέατρο και σε ηλικία 13 χρόνων ανέβηκε σε μια ερασιτεχνική σκηνή για να παίξει Άμλετ. Οι γονείς της όμως δε συμφωνούσαν με το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει. Την έστειλαν στο St. Bernard's High School όμως ο καθηγητής αγγλικών, ο οποίος συνεργαζόταν με το National Youth Theatre, την παρότρυνε να περάσει από οντισιόν. Η Helen κατάφερε να κερδίσει μία θέση ωστόσο μετά από την πίεση της μητέρας της μπήκε και στο κολέγιο. Σε ηλικία 20 χρόνων ενσάρκωσε την Cleopatra με την ερμηνεία της να προσελκύει έναν ατζέντη και να κερδίζει μία θέση στη Royal Shakespeare Company. Λίγο καιρό μετά λόγω των γυμνών εμφανίσεων της στη σκηνή και των παθιασμένων ρόλων που ενσάρκωνε την αποκαλούσαν "The Sex Queen of Stratford". Παράλληλα, είχε ξεκινήσει η καριέρα της στον κινηματογράφο και το 1980 εμφανίστηκε στην ταινία "Caligula" με τους Malcolm MacDowell και Peter O'Toole. Η ταινία όμως δέχθηκε επικρίσεις για τη βία και τις σκηνές sex που είχε με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ξανά ένα χρόνο μετά.

Η Mirren τα πήγε πολύ καλύτερα με τη γκανγκστερική ταινία "The Long Good Friday" το 1979, η οποία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές και ακολούθησαν οι "Excalibur" το 1981 και "Cal" το 1984, για την οποία κέρδισε ένα BAFTA και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 1985 πρωταγωνίστησε στην ταινία "White Nights" και ακολούθησαν οι "Mosquito Coast" την επόμενη χρονιά και "The Cook the Thief His Wife & Her Lover" το 1989.

Το 1992 κέρδισε το ρόλο της Jane Tennison στην τηλεοπτική σειρά μυστηρίου "Prime Suspect" και μέχρι να ολοκληρωθεί το 2006, η Mirren είχε κερδίσει πέντε BAFTA και αρκετές υποψηφιότητες για Emmy.

Η Mirren συνέχισε να λάμπει στη σκηνή κερδίζοντας μάλιστα το 1995 μια υποψηφιότητα για Tony για το έργο "A Month in the Country" και ξανά το 2002 για το "Dance of Death" με το Sir Ian McKellen. Το 1996 κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Oscar για την ερμηνεία της στην ταινία "The Madness of King George", που της χάρισε ένα ακόμα βραβείο στις Κάννες και ένα BAFTA και ακολούθησαν αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων η "Gosford Park" το 2001 για την οποία κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar αλλά και μία για Χρυσή Σφαίρα. Το 2007 ήταν μία σημαντική χρονιά για εκείνη καθώς υποδύθηκε την Queen Elizabeth II στην ταινία "The Queen" κερδίζοντας ένα Oscar και μια Χρυσή Σφαίρα.

Το 2010 ήταν υποψήφια για τέταρτη φορά για Oscar για την ταινία "The Last Station", που της χάρισε το πρώτο Screen Actors Guild Award ενώ την είδαμε και σε μια διαφορετική ταινία, στο thriller "Red" με τους Morgan Freeman και Bruce Willis. Το 2012 εμφανίστηκε στην ταινία "Hitchcock" με τον Anthony Hopkins ενώ το 2013 επανέλαβε το ρόλο της Victoria Winslow στο sequel "Red2".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, μετά τη σχέση της με το Liam Neeson, τον οποίο συνάντησε στην ταινία "Excalibur", από το 1986 είναι με το σκηνοθέτη Taylor Hackford, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1997. Το ζευγάρι δεν απόκτησε παιδιά καθώς όπως έχει πει η ηθοποιός σε συνέντευξή της δεν έχει το μητρικό ένστικτο.