Nebraska star

Nebraska star

Η καριέρα της μετρά σχεδόν 60 χρόνια…Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Broadway στις αρχές της δεκαετίας του '60 στο musical "Gypsy" και σχεδόν 30 χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησαν αρκετοί ρόλοι μεταξύ των οποίων αυτός της Helen Schmidt στην ταινία του Alexander Payne "About Schmidt" το 2002 και σχεδόν μια δεκαετία μετά συνεργάστηκε ξανά μαζί του στην ταινία "Nebraska" με την June Squibb να κερδίζει διθυραμβικές κριτικές και δεκάδες υποψηφιότητες για βραβεία μεταξύ των οποίων για Oscar β' γυναικείου ρόλου.

Η June Squibb γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1929 στο Illinois. Από πολύ μικρή αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική και προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για αυτό σε συνέντευξή της είχε πει "δεν ξέρω γιατί. Σίγουρα ο λόγος δεν ήταν η οικογένεια μου…Απλά πάντα ονειρευόμουν τον εαυτό μου πάνω στη σκηνή". Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και σύντομα έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή του Broadway στο musical "Gypsy" με την Ethel Merman, στο οποίο υποδύθηκε μία stripper, την Electra. Μετά από μια μακρά καριέρα στο θέατρο, το 1990 έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη με έναν μικρό ρόλο στην ταινία "Alice" του Woody Allen και ακολούθησαν εμφανίσεις της σε αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων οι "Scent of a Woman" το 1992 με τον Al Pacino, "Far From Heaven" και "About Schmidt" του Alexander Payne το 2002.

Η Squibb εργάστηκε αρκετά και στη μικρή οθόνη με εμφανίσεις σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές ωστόσο ήταν η δεύτερη συνεργασία της τον Alexander Payne που ανέβασε τις μετοχές της στη βιομηχανία του θεάματος στα 85 της χρόνια. Αναφερόμαστε στην ταινία "Nebraska", στην οποία υποδύθηκε την Kate Grant, κερδίζοντας δεκάδες υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων για Χρυσή Σφαίρα και για Oscar β’ γυναικείου ρόλου.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή η June έχει παντρευτεί δύο φόρες. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο Edward Sostek, με τον οποίο έμεινε μαζί δύο χρόνια και ο δεύτερος ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής υποκριτικής Charles Kakatsakis με τον οποίο απόκτησαν ένα γιο, το σκηνοθέτη Harry Kakatsakis.