New darling of Hollywood

New darling of Hollywood

Οι εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί κλέβουν τις εντυπώσεις ενώ ακόμα και οι πιο σκληροί κριτικοί υποκλίνονται στο υποκριτικό της ταλέντο. Ο λόγος φυσικά για τη Lupita Nyong'o, την Patsey από την ταινία του Steve McQueen "12 Years a Slave", η οποία από ό,τι φαίνεται θα είναι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς των Oscar.

Η Lupita Nyong'o, κόρη της Dorothy και του καθηγητή πολιτικών επιστημών στο El Colegio de Mexico και μετέπειτα πολιτικού Peter Anyang' Nyong'o, γεννήθηκε το Μάρτιο του 1983 στο Mexico. Με την οικογένειά της επέστρεψε στην Κένυα όταν ήταν περίπου ενός έτους καθώς ο πατέρας της διορίστηκε στο University of Nairobi. Η Lupita μεγάλωσε σε μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική οικογένεια. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις τα παιδιά έδιναν παραστάσεις ενώ συχνά ταξίδευαν για να δουν έργα. Η Lupita πήγε σε σχολείο θηλέων στην Kenya και δεν έχανε ευκαιρία να συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις. Στην ηλικία των 14 έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο ως Juliet στο έργο "Romeo and Juliet" και συνέχισε με τα θεατρικά έργα "On The Razzle" και "There Goes The Bride". Μετά την αποφοίτησή της από το Hampshire College, όπου έκανε σπουδές πάνω στον κινηματογράφο και το θέατρο, εργάστηκε στην παραγωγή αρκετών ταινιών.

Το 2008 πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους "East River" και στη συνέχεια πήγε στην Κένυα όπου εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά "Shuga". Το 2009 έγραψε, σκηνοθέτησε και υπέγραψε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ "In My Genes", σχετικά με τη μεταχείριση των αλμπίνων στην Κένυα. Η ταινία της συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Five College Film Festival. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το video clip του τραγουδιού "The Little Things You Do" της Κενυάτισσας Wahu, κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για βραβείο στα MTV Africa Music Awards. Η Lupita συνέχισε τις σπουδές της στο Yale School of Drama και πριν αποφοιτήσει κέρδισε το ρόλο της Patsey στην ταινία "12 Years a Slave", η οποία κυκλοφόρησε το 2013 κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές και πολλές υποψηφιότητες για βραβεία μεταξύ των οποίων και για Oscar.

Η Lupita εκτός από τις διθυραμβικές κριτικές κέρδισε υποψηφιότητες για δεκάδες βραβεία, αποσπώντας ένα Screen Actors Guild Awards στις 18 Ιανουαρίου ενώ μετράμε αντίστροφα για να δούμε εάν τελικά θα είναι αυτή που θα κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι στην 86η τελετή απονομής των Oscar.