Scream Queen

Scream Queen

Η κόρη των θρύλων της μεγάλης οθόνης Tony Curtis και Janet Leigh, Jamie Lee Curtis από πολύ μικρή έδειξε την αγάπη της για την υποκριτική. Σε ηλικία 20 χρόνων εμφανίστηκε στην κλασική ταινία τρόμου Halloween και ακολούθησαν αρκετές του ίδιου είδους για αυτό και μέχρι σήμερα την αποκαλούν "Scream Queen". Πριν από λίγες ημέρες μας συγκίνησε όλους με το άρθρο της στο site της εφημερίδας Huffington Post με τίτλο "Καλημέρα θλίψη, καλημέρα ζωή", στο οποίο με αφορμή το θάνατο του συναδέλφου της Philip Seymour Hoffman, μίλησε για τον εθισμό της στο αλκοόλ και τα χάπια και πώς κατάφερε από το 1999 να παραμείνει καθαρή, κάτι που πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής της.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας Jamie Lee Curtis γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1958 στο Los Angeles. Η κόρη των θρύλων της μεγάλης οθόνης Tony Curtis και Janet Leigh, από μικρή έδειξε την αγάπη της για την υποκριτική. Μετά την αποφοίτηση της το 1977 μπήκε στο κολέγιο ωστόσο σύντομα παράτησε τις σπουδές της για να ακολουθήσει το όνειρό της. Το 1978 έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεοπτική σειρά "Operation Petticoat" και την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην κλασική ταινία τρόμου "Halloween" του John Carpenter. Στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά από ταινίες τρόμου μεταξύ των οποίων οι "The Fog" και "Terror Train" το 1980 και "Halloween II" την επόμενη χρονιά κι έτσι η Curtis απόκτησε το παρατσούκλι "Scream Queen".

Το 1988 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία "A Fish Called Wanda", για την οποία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και μία για BAFTA και ακολούθησε η τηλεοπτική σειρά "Anything But Love" για την οποία κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα το 1989 ενώ το 1994 κέρδισε μία ακόμα Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία "True Lies" με τον Arnold Schwarzenegger.

Το 1998 και το 2002 επέστρεψε στις ταινίες τρόμου πρωταγωνιστώντας στα sequels της ταινίας "Halloween", "Halloween H20" και "Halloween: Resurrection" σχεδόν είκοσι χρονιά μετά από την αρχική ταινία.

Αν και ήταν εξαιρετική στις ταινίες "Drowning Mona" το 2000 και "Tailor of Panama" το 2001, η επόμενη μεγάλη επιτυχία της ήρθε το 2003 όταν υποδύθηκε την Tess Coleman στο remake του "Freaky Friday". Το 2004 εμφανίστηκε στην ταινία "Christmas with the Kranks" και ακολούθησαν οι "The Kid and I" το 2005, "Beverly Hills Chihuahua" το 2008 και "You Again" το 2010.

Εκτός από την καριέρα της ως ηθοποιός, η Jamie Lee Curtis έχει γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά μεταξύ των οποίων τα "Tell Me Again About the Night I Was Born" το 1996 και "When I Was Little: A Four-Year-Old's Memoir of Her Youth" το 1993 ενώ αρθρογραφεί στο site της εφημερίδας The Huffington Post.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, από το 1984 είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Christopher Guest, με τον οποίο έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά, την Annie το 1986 και τον Thomas το 1996 και σήμερα ζουν στην California.