Η βασίλισσα των mumblecore ταινιών

Η βασίλισσα των mumblecore ταινιών

Με το εξαιρετικό υποκριτικό της ταλέντο κερδίζει και τον πιο δύσκολο θεατή...Εκτός από ηθοποιός είναι και σεναριογράφος και μάλιστα μαζί με το σύντροφό της, Noah Baumbach, έγραψαν μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, για την οποία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού. Η Greta Gerwig είναι η μούσα της mumblecore γενιάς.

Η Greta Gerwig γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1983 στο Sacramento της California. H μητέρα της ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας της προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τα μαθήματα χορού κι έδειξε την αγάπη της για την υποκριτική. Στο σχολείο συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές της στο Barnard College, όπου εκεί ανακάλυψε το πάθος της και για τη συγγραφή. Το 2006 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ανεξάρτητη χαμηλού προϋπολογισμού ταινία του Joe Swanberg, "LOL".

Το 2007 έγραψε μαζί με το Swanberg το σενάριο της ταινίας "Hannah Takes the Stairs" στην οποία είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την επόμενη χρονιά ακολούθησε η ταινία "Nights and Weekends" κι έτσι η Gerwig γρήγορα ξεχώρισε ως μία από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Το εξαιρετικό υποκριτικό της ταλέντο φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από το Χόλιγουντ ενώ ο σκηνοθέτης Noah Baumbach βλέποντάς την στην ταινία "Hannah Takes the Stairs" εντυπωσιάστηκε και το 2010 της ζήτησε να παίξει στην ταινία του "Greenberg".

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές που άκουσε για τη δουλειά της, το 2011 συνέχισε την καριέρα της με τη ρομαντική κομεντί "No Strings Attached" με τους Natalie Portman και Ashton Kutcher. Επίσης, την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο remake της κλασικής κωμωδίας "Arthur" και στο "Damsels in Distress". Το 2012 είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με ένα από τα είδωλα της, το Woody Allen, παίζοντας ένα μικρό ρόλο στην ταινία του "To Rome with Love".

Το 2012, επίσης, πρωταγωνίστησε στην ταινία "Lola Versus" ενώ την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε για άλλη μια φορά με το Noah Baumbach, με τον οποίο από το 2011 είναι μαζί, στην ταινία "Frances Ha", κερδίζοντας για την ερμηνεία της μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.