Girl on Fire

Girl on Fire

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη μικρή οθόνη σε ηλικία τεσσάρων χρόνων και εξασφάλισε το πρώτο της συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία στα δεκαέξι της. Έχει πωλήσει εκατομμύρια δίσκους σε όλον τον κόσμο και έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία. Η βασίλισσα της R&B, Alicia Keys είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που απασχολούν μόνο για το ταλέντο τους.

Η Alicia Augello Cook γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1981 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε με τη μητέρα της Nikki Augello, η οποία ήταν ηθοποιός. Ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου από την ηλικία των επτά και καθώς η μητέρα της έβλεπε την αγάπη που είχε για τη μουσική αποφάσισε να τη γράψει στη φημισμένη σχολή του Manhattan, Professional Performance Arts School, από την οποία αποφοίτησε στα δεκαέξι της. Ενώ πήγαινε στο σχολείο η Alicia ήδη είχε προσελκύσει την προσοχή δισκογραφικών εταιρειών και τελικά το 1998 υπέγραψε συμβόλαιο με την Arista Records. Παράλληλα, έγινε δεκτή με υποτροφία στο Columbia University ωστόσο σύντομα αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές της για να αφοσιωθεί πλήρως στη μουσική της. Το 1999 ο επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρείας, Clive Davis, αποχώρησε και δημιούργησε τη J Records. Η Keys τον ακολούθησε και το 2001 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album της "Songs in A Minor", το οποίο έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και στα Grammy Awards το 2002 κέρδισε πέντε βραβεία.

Το δεύτερο album της "The Diary of Alicia Keys" κυκλοφόρησε το 2003 σημειώνοντας επίσης μεγάλη επιτυχία και σαρώνοντας τα Grammy για άλλη μια φορά. Η επιτυχία συνεχίστηκε και το 2007 με την κυκλοφορία του "As I Am", το οποίο την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του πώλησε πάνω από 740.000 αντίτυπα και βραβεύτηκε με δύο Grammys.

Εκείνη την εποχή άρχισε να συνεργάζεται και με άλλους καλλιτέχνες. Το 2008 ηχογράφησε το τραγούδι "Another Way to Die" με το Jack White, το οποίο ακούστηκε στην ταινία του James Bond "Quantum of Solace" το 2008 και την επόμενη χρονιά ακολούθησε το hit "Empire State of Mind" με τον Jay-Z. Μέχρι το τέλος του 2009 κυκλοφόρησε το τέταρτο album της με τίτλο "Element of Freedom", το οποίο όμως δεν πήγε το ίδιο καλά με τα προηγούμενα ωστόσο το 2012 ήρθε το "Girl on Fire" που την έφερε ξανά στην κορυφή και στα Grammy Awards προχθές κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο R&B album.

Εκτός από τη μουσική η Alicia έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1985 σε ηλικία τεσσάρων χρόνων εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά "The Cosby Show" και ακολούθησαν αρκετές ακόμα μεταξύ των οποίων οι "Charmed", "American Dreams" και "The Backyardigans". Το 2006 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία δράσης "Smokin' Aces" και ακολούθησαν οι ταινίες "The Nanny Diaries" το 2007 και "The Secret Life of Bees" την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή τον Ιούλιο του 2010 παντρεύτηκε τον παραγωγό της hip-hop μουσικής Swizz Beatz και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πήραν στην αγκαλιά τους το αγοράκι τους, τον Egypt Daoud Dean.