Το κορίτσι του Mad Men

Το κορίτσι του Mad Men

Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 40 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ωστόσο ο ρόλος της Peggy Olsen στη δημοφιλή σειρά "Mad Men" απογείωσε την καριέρα της και τη μετέτρεψε σε μία από τις μεγαλύτερες star του Χόλιγουντ. Εφέτος, εάν λάβουμε υπ’όψιν μας ότι το 2014 μπήκε με μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στη σειρά "Top of the Lake", μάλλον θα είναι η χρονιά της.

Η Elisabeth Moss γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1982 στο Los Angeles. Ο πατέρας της, Ron, ήταν μουσικός της jazz και manager ενώ η μητέρα της, Linda, έπαιζε φυσαρμόνικα. Μεγαλώνοντας μέσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια ήταν αδύνατον να ξεφύγει...Σε ηλικία μόλις 6 χρόνων έκανε το πρώτο βήμα στην καριέρα της παίζοντας στην τηλεοπτική σειρά "Lucky Chances" και τέσσερα χρόνια μετά κέρδισε ένα ρόλο απέναντι στη Bette Midler στην τηλεταινία "Gypsy". Ωστόσο η Elisabeth αποφάσισε να επικεντρωθεί στο χορό κι όχι στην υποκριτική. Ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στη φημισμένη σχολή μπαλέτου School of American Ballet και στη συνέχεια στην Washington. Η Moss κατάφερε να ολοκληρώσει το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα σε ηλικία 16 χρόνων κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι και λίγους μήνες μετά εμφανίστηκε στην ταινία "Girl, Interrupted".

Περίπου την ίδια εποχή ξεκίνησε να υποδύεται και την κόρη του προέδρου Zoey Bartlet στην τηλεοπτική σειρά "The West Wing", η οποία προβλήθηκε επτά σεζόν.

Το 2007 κέρδισε το ρόλο της Peggy Olsen στην τηλεοπτική σειρά "Mad Men" που την έκανε γνωστή σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η σειρά, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει κερδίσει Χρυσές Σφαίρες και Emmy Awards ενώ η Elisabeth ήταν δύο φορές υποψήφια για Εmmy και έχει βραβευτεί δύο φορές με Screen Actors Guild. Το 2008 έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή του Broadway στο έργο του David Mamet "Speed-the-Plow" και ακολούθησε μια εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 2010 στην κωμωδία "Get Him to the Greek".

To 2013 κέρδισε ένα ρόλο στη σειρά "Top of the Lake", η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance κι έκανε πρεμιέρα στο Sundance Channel στην Αμερική στις 18 Μαρτίου του 2013 και πριν από λίγες ημέρες της χάρισε μία Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, το 2009 παντρεύτηκε το μουσικό και κωμικό στο Saturday Night Live, Fred Armisen, με τον οποίο είχαν συναντηθεί ένα χρόνο νωρίτερα ωστόσο έμειναν μαζί μόλις 8 μήνες.