Η κορυφαία βρετανίδα ηθοποιός

Η κορυφαία βρετανίδα ηθοποιός

Ξεκίνησε από το θέατρο, ακολούθησαν αρκετές δουλειές στην τηλεόραση και στη συνέχεια κατέκτησε και τη μεγάλη οθόνη. Η καριέρα της βραβευμένης με Oscar ηθοποιού και σεναριογράφου Emma Thompson είναι ο ορισμός της επιτυχίας.

Η κόρη του σκηνοθέτη Eric Thompson και της ηθοποιού Phyllida Law, Emma Thompson, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1959 στο Λονδίνο. Αρχικά η Emma δεν ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών της κι επέλεξε να σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία στο Cambridge University. Σύντομα, όμως, εντάχθηκε στη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου και αφού πήρε το πτυχίο της θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο stand-up comedy. Δυστυχώς όμως δεν τα πήγε και τόσο καλά και στράφηκε στη βρετανική τηλεόραση. Το 1983 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά "Alfresco" αλλά και στη σκηνή του Λονδίνου με το musical "Me and My Girl". Το 1987 πρωταγωνίστησε σε δύο τηλεοπτικές παραγωγές, στο "Tutti Frutti" και στο "Fortunes of War" με τον Kenneth Branagh, με τον οποίο σύντομα υπήρξε ειδύλλιο και το 1989 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Η Thompson και ο Branagh συνεργάστηκαν σε πολλά projects. Το 1989 η Emma πρωταγωνίστησε στην ταινία "Henry V", ακολούθησαν οι "Dead Again" το 1991 και "Peter's Friends" το 1992 και ένα χρόνο μετά η "Much Ado about Nothing".

Το 1992 σε μια προσπάθεια να βγει από τη σκιά του συζύγου της εμφανίστηκε στην ταινία "Howards End" με τον Anthony Hopkins, για την οποία κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων κι ένα βραβείο Oscar για την Καλύτερη Ηθοποιό. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στις ταινίες "Name of the Father" και "The Remains of the Day" κερδίζοντας και για τις δύο υποψηφιότητες για Oscar.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο γάμος της με το Branagh είχε τελειώσει και εκείνο το διάστημα ξεκίνησε να γράφει το σενάριο για την ταινία "Sense and Sensibility", το οποίο είναι βασισμένο στο δημοφιλές μυθιστόρημα της Jane Austen.

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και οκτώ υποψηφιότητες για Oscar με την Thompson να κερδίζει ένα χρυσό αγαλματάκι Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και μια υποψηφιότητα για την εξαιρετική ερμηνεία της. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ξεκίνησε η σχέση της με τον ηθοποιό Greg Wise, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003 ενώ το 1999 κράτησαν στην αγκαλιά τους την κόρη τους Gaia Romilly.

Το 1997 συμπρωταγωνίστησε με τη μητέρα της στην ταινία "The Winter Guest" και την επόμενη χρονιά κέρδισε ένα Emmy για τη guest εμφάνισή της στη κωμική σειρά "Ellen". Το 2001 κέρδισε μια υποψηφιότητα για Εmmy για τη δουλειά της με τον Mike Nichols στην τηλεταινία "Wit" και μετά από αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη το 2004 με τη σειρά ταινιών "Harry Potter". Το 2005 ακολούθησε η ταινία "Nanny McPhee", έναν ρόλο τον οποίο επανέλαβε το 2010 στο sequel "Nanny McPhee and the Big Bang". Το 2008 εμφανίστηκε στις ταινίες "Brideshead Revisited" και "Last Chance Harvey" και σήμερα πρωταγωνιστεί στην ταινία "Saving Mr. Banks".

Η βρετανίδα ηθοποιός, η οποία ζει στο Λονδίνο με το σύζυγο και την κόρη της, πριν από λίγες ημέρες έδειξε μια πιο χαλαρή πλευρά του εαυτού της όταν ανέβηκε στη σκηνή να δώσει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου με τις γόβες της στο ένα χέρι και ένα ποτήρι μαρτίνι στο άλλο κλέβοντας την παράσταση.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Emma είναι υποστηρίκτρια πολλών περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων. Είναι πρέσβειρα της ActionAid και ως ένθερμο μέλος της Greenpeace έφθασε στο σημείο να αγοράσει μία έκταση δίπλα στο αεροδρόμιο Heathrow, προκειμένου να αποτρέψει την επέκτασή του.