Η γυναίκα μηχανικός, που εκπαιδεύει νήπια… ηλεκτρονικά

H Tίνα ξεκίνησε με σκοπό να κάνει αυτό που της αρέσει. Να δουλεύει με παιδιά. Ένα όνειρο, που έλαβε σάρκα και οστά με σκοπό να ξεπεράσει κάποια στιγμή τα ελληνικά σύνορα. “Ήθελα να κάνω αυτό που κάνω τώρα, με το δικό μου, ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς να επηρεαστώ από κάτι άλλο", σημειώνει.

Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 2012. Το ηλεκτρονικό νηπιαγωγείο, όπως ονομάστηκε από τη δημιουργό του, απευθύνεται σε γονείς, που δίνουν μεγάλο βάρος στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους στο σπίτι.

Η Τίνα Μιναρετζή, παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση σχέση με την παιδαγωγική, καθότι ηλεκτρολόγος – μηχανικός στο επάγγελμα, προχώρησε στο χτίσιμο μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Βασικό συστατικό στην επιτυχία του εγχειρήματος, η εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Όπως παραδέχτηκε η ίδια, στο πλαίσιο διοργάνωσης της ιστοσελίδας eirinika.gr, όπου τη γνωρίσαμε, αρχικά δίστασε να προσεγγίσει τους συνεργάτες της. “Φοβήθηκα ότι θα πουν, 'πώς θα μας πληρώσεις εσύ, που είσαι από την Ελλάδα;'. Παρόλ' αυτά διαψεύστηκα. Κι αυτό, γιατί από την αρχή επικράτησε ο επαγγελματισμός. Έτσι γαλουχήθηκα και η ίδια. Τον επαγγελματισμό αυτόν προσπάθησα να περάσω στη συνέχεια και στη δουλειά μου”.

Το νηπιαγωγείο λειτουργεί με ιδιώτες συνδρομητές, αλλά και νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα. Όπως λέει η Τίνα, η ύλη του είναι παγκόσμια. “Ήδη λειτουργεί και στα αγγλικά και όλα είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα. Την εξάπλωσή μας και σε χώρες του εξωτερικού. Βασικό εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια, όμως, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης”.

Σεμνή από τη φύση της, δηλώνει ότι το νηπιαγωγείο κάνει δειλά, αλλά σταθερά βήματα στον ένα χρόνο λειτουργίας του. “Μια δυνατή ιδέα δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η προβολή μας από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι από μόνη της αρκετή για να προχωρήσουμε και να παραμείνουμε”.

Στόχος της είναι να μείνει στην Ελλάδα. Να επιμείνει και να προσπαθήσει κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες. Να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πολυτεχνείο. “Έχουμε παιδιά που αξίζουν. Φίλοι και συμφοιτητές μου έχουν φύγει στο εξωτερικό. Το να αλλάζει η κρίση τη ζωή σου είναι πάρα πολύ δύσκολο και το ξέρω καλά. Παρόλ' αυτά, επιμένω, γιατί θέλω να παλέψω”.

Εξηγώντας τους λόγους, που την ώθησαν να δημιουργήσει το kidogarten.com, λέει ότι η γνώση στην παιδική της ηλικία ήταν εκείνη, που τη βοήθησε να βγει από τα προβλήματά της και να δει το μέλλον ξεκάθαρα. Περιγράφει το 'νηπιαγωγείο' ως τεχνολογικό εργαλείο, που εισάγει το παιδί στον κόσμο του υπολογιστή. “Επειδή τα παιδιά θα ασχοληθούν αναγκαστικά με την τεχνολογία, δίνοντας ένα υλικό υψηλού επίπεδο, ανεβάζουμε τον πήχη και τους δίνουμε τη δυνατότητα να απορρίψουν από μόνοι τους κάτι που δεν τους αρέσει”, σημειώνει η δημιουργός του νηπιαγωγείου.

Εικόνες και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο ταξιδεύουν τα παιδιά στον κόσμο της τεχνολογίας. H λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, όπως την περιγράφει η Τίνα, ενώ η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 6,90 ευρώ και συνολικά 59 ευρώ το έτος. Ηλεκτρονικά παιχνίδια, παραμύθια και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στην απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας, 3 έως 6 ετών. Σε μια προσπάθεια, που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης κυρίως από γονείς, οι οποίοι έφεραν έναν ηλεκτρονικό παιδαγωγό στο σπίτι τους, με ελάχιστο μάλιστα κόστος.

Προσπάθειες όπως αυτές της Τίνας, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζουν απρόσιτες, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η επιτυχία άλλωστε – με δεδομένο ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος – είναι εκείνη, που αποδεικνύει ότι το πείραμα πέτυχε.