Trophy…Marcia

Trophy...Marcia

Είναι ίσως από τις πιο δραστήριες ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Πρωταγωνιστεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη αλλά και στη σκηνή. Η βραβευμένη με Oscar Marcia Gay Harden μας έχει χαρίσει εξαιρετικές ερμηνείες και είναι από τις λίγες ηθοποιούς που απασχολεί τα Μέσα αποκλειστικά για τη δουλειά της.

Η Marcia Gay Harden γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1959 στη La Jolla της California. Λόγω της δουλειάς του πατέρα της, ο οποίος ήταν αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, η οικογένεια μετακόμιζε αρκετά συχνά. Η Marcia ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Texas και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tisch School of the Arts στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το 1990 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία "Miller's Crossing" των Joel και Ethan Coen, δύο χρόνια μετά πρωταγωνίστησε στην ανεξάρτητη ταινία "Crush", εμφανίστηκε δίπλα στις βραβευμένες με Oscar ηθοποιούς Shirley MacLaine, Jessica Tandy και Kathy Bates στην ταινία "Used People" και υποδύθηκε την Ava Gardner στην τηλεοπτική σειρά "Sinatra". Κι ενώ η καριέρα της στον κινηματογράφο σημείωνε ανοδική πορεία παράλληλα "έχτιζε" ένα εντυπωσιακό βιογραφικό στη σκηνή πρωταγωνιστώντας το 1992 στην παραγωγή "The Skin of Our Teeth" στο Chicago και ένα χρόνο μετά στην Off-Broadway παραγωγή "The Years" αλλά και στο "Angels in America" με την ερμηνεία της να κερδίζει εξαιρετικές κριτικές και μια υποψηφιότητα για Tony, με το οποίο βραβεύτηκε το 2009 για την ερμηνεία της στο έργο "God of Carnage".

Το 1996 εμφανίστηκε στην ταινία "The Spitfire Grill" και ένα χρόνο μετά στο "Flubber" με το Robin Williams. Το 1998 ακολούθησε η ταινία "Meet Joe Black" με το Brad Pitt, στην οποία υποδύθηκε μία από τις κόρες του Anthony Hopkins ενώ απόκτησε νέους fans με το ρόλο της Susan Silverman στις τηλεταινίες "Small Vices" το 1999, "Thin Air" το 2000 και "Walking Shadow" το 2001.

Το 2000 ήταν η χρονιά της. Μετά το ρόλο της Sara Holland στην ταινία "Space Cowboys", ακολούθησε η ταινία "Pollock" με τον Ed Harris για την οποία η Marcia κέρδισε Oscar.

 

Ακολούθησαν αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων οι "Mystic River" το 2003 όπου κέρδισε μια υποψηφιότητα για Oscar, "The Mist" το 2007 όπου κέρδισε ένα Saturn Award, "Into the Wild" την ίδια χρονιά όπου ήταν υποψήφια για Screen Actors Guild ενώ τo 2015 αναμένεται να τη δούμε στην κινηματογραφική μεταφορά του ερωτικού best seller "Fifty Shades of Grey". Στη μικρή οθόνη η Marcia εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά του ABC, "Trophy Wife" και στο "The Newsroom".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή η Marcia ήταν παντρεμένη μέχρι το 2012 με τον Thaddaeus D. Scheel, τον οποίο γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "The Spitfire Grill" το 1996 και είναι μητέρα τριών παιδιών.