Όταν υπάρχουν “ανθρώπινοι άνθρωποι”…

Όταν υπάρχουν

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

"Είναι δικό σας αυτό το σπίτι;", ρώτησε η μικρή Κατερινούλα την πρόεδρο της ΜΚΟ "Ανθρώπινοι Άνθρωποι", Βέρα Μεσσήνη, ενώ ο μπαμπάς της μάθαινε τι χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να φιλοξενηθεί στην πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας 36, στην οποία τις προσεχείς ημέρες περίπου 70 άστεγοι θα βρουν καταφύγιο. "Όχι" της απάντησε η κυρία Μεσσήνη, "εγώ δεν έχω..."μονολόγησε η Κατερινούλα...Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στη θέση της Κατερίνας…Χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, χωρίς περίθαλψη στους παγωμένους δρόμους της Αθήνας…Κι αν εμείς τους προσπερνάμε ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται κι έχουν ως σκοπό ζωής να κάνουν ό,τι περνάει από χέρι τους για να τους βοηθήσουν. Μία από αυτούς είναι και η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μεσσήνη, η οποία είχε μια ιδέα...Η ερημωμένη πολυκατοικία στην οδό Μπουμπουλίνας που ανήκει σε κάποιο ίδρυμα για ορφανά παιδάκια να αποτελέσει ένα ζεστό σπιτικό για ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο. Η κυρία Μεσσήνη μιλά στο news.gr και επισημαίνει "είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η σοβαρή κρίση που περνά η χώρα μας είναι συγχρόνως και η ευκαιρία! Η ευκαιρία να "ξυπνήσουμε". Είχαμε παγιδευτεί στο "εγώ" και χάσαμε την έννοια του "εμείς". Το "μαζί"".  

Μιλήστε μας για τη ΜΚΟ "Ανθρώπινοι Άνθρωποι", ποιος είναι ο σκοπός της, τι ανταπόκριση υπάρχει μέχρι σήμερα από τον κόσμο και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Ανθρώπινοι Άνθρωποι" ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη στροφή στους συνανθρώπους μας με νοιάξιμο και αγάπη. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η προσπάθειά μας μέσα σε ένα μήνα η ανταπόκριση των ανθρώπων είναι εκπληκτική! Έχουν ενδιαφερθεί και προσφέρουν, ό,τι μπορεί ο καθένας. Λαμβάνουμε καθημερινά 40-50 τηλεφωνήματα. Λυπάμαι ειλικρινά που δεν είχαμε τον χρόνο να ανταποκριθούμε ακόμη σε όλους. Προσφέρουν διαμερίσματα, έπιπλα, εθελοντική εργασία, ρουχισμό, παιχνίδια κ.α. Επίσης, γράφονται "Φίλοι της Εταιρείας" με 20 ευρώ το χρόνο και φυσικά όποιος μπορεί να προσφέρει ένα μεγαλύτερο ποσό υπολογίζεται ως δωρεά υπέρ των σκοπών της.

Πώς σας ήρθε η ιδέα της δημιουργίας της κοινωνικής κατοικίας;

Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποιοι ξενώνες ημέρας αλλά και για τη νύχτα, έστω και για λίγες ημέρες. Βασικός σκοπός της δημιουργίας Κοινωνικής Κατοικίας είναι η στέγαση και φιλοξενία σε αυτόνομα διαμερίσματα κοινωνικοοικονομικά επιβαρυμένων και αποκλεισμένων ανθρώπων και να τους δοθεί η δυνατότητα πέραν της καθημερινής ανθρώπινης διαβίωσης- για μελλοντική αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία. Επίσης, θα φροντίζουμε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική τους στήριξη αλλά και την ενεργοποίησή τους εργασιακά π.χ. να βοηθάνε στις επισκευές των επόμενων κτιρίων που θα ετοιμάζονται ως Κοινωνική Κατοικία, να εκπαιδευτούν, όσοι θα θελήσουν, προκειμένου να ασχοληθούν με βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι θα έχουν τα προσόντα να προωθηθούν σε επιχειρησιακούς τομείς. Η πολυκατοικία στη Μπουμπουλίνας ανήκει σε ίδρυμα με ορφανά παιδάκια. Είχα υπάρξει επί 8 χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος. Τότε ήταν όλα τα διαμερίσματα νοικιασμένα και είχαμε έσοδα σημαντικά υπέρ των ορφανών. Σιγά-σιγά και λόγω της κρίσης είχαν ξενοικιαστεί, είχε εγκαταλειφθεί το κτίριο, το βρήκαμε με κατεστραμμένα υδραυλικά, με σπασμένα τζάμια, να φιλοξενεί περιστέρια...Επειδή γνώριζα την κατάσταση, το διεκδίκησα υπέρ των αστέγων μας και τελικά το παραχώρησαν στο Δήμο Αθηναίων, με τον οποίο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Εμείς αναλάβαμε  τις επισκευές, την επίπλωση και τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων και ο Δήμος Αθηναίων τα έξοδα σίτισης και τις μηνιαίες δαπάνες. Την πολυκατοικία την επισκευάζαμε επί 6 μήνες, την επιπλώσαμε πλήρως από προσφορές ευαίσθητων συνανθρώπων μας και ήδη έχουμε δύο μεγάλες αποθήκες με έπιπλα για τα επόμενα κτίρια. Και προχωράμε...

Πόσες οικογένειες θα φιλοξενηθούν; 

Θα φιλοξενηθούν 65-70 άτομα, ανάλογα με το πόσα παιδάκια έχει η κάθε οικογένεια.

Πότε θα τους παραδώσετε τα κλειδιά και για πόσο καιρό θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν;

Εύχομαι και ελπίζω πριν τα Χριστούγεννα να έχουν εγκατασταθεί. Θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν για 2-3 χρόνια.

Με ποια κριτήρια τους επιλέξατε;

Bρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο δύσκολο στάδιο της επιλογής των πιο ευάλωτων αστέγων μας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες με τα περισσότερα και πιο μικρά παιδάκια, μονογονεϊκές, έγκυες και ηλικιωμένους. Φυσικά όλοι έχουν δικαίωμα στη στέγαση και φροντίδα και θα φροντίσουμε να το σεβαστούμε για όσους περισσότερους συνανθρώπους μας.

Ποια προσωπική ιστορία που έχετε ακούσει μέχρι σήμερα δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Ήρθε μια μέρα στη Μπουμπουλίνας ένας κύριος άστεγος για να ρωτήσει ποιες είναι οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να στεγαστεί. Μαζί του είχε τη μοναδική του κόρη, την Κατερινούλα, 3,5 χρόνων. Η Κατερίνα είδε τα παιχνίδια που μας έχουν προσφέρει, διάλεξε ένα κουκλάκι, της έδωσα και ένα, δύο παιχνιδάκια και έπαιζε...Κάποια στιγμή που ήμασταν οι δυο μας και της έδωσα λίγο κέικ να φάει, με ρωτάει "είναι δικό σας αυτό το σπίτι ;" “Όχι”, της απαντώ. "εγώ δεν έχω...", μου λέει...

Ποια θα είναι η επόμενη πρωτοβουλία σας; 

Σύντομα προχωράμε με τις επόμενες Κοινωνικές Κατοικίες. Επίσης, ένα θετικό νέο είναι ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται από την Αμερική ένας Ελληνοαμερικανός κλινικός ψυχολόγος, ο κύριος Σαμ Τσεμπέρης, ο οποίος ασχολείται επί 20 χρόνια με αστέγους, οι οποίοι ανήκουν σε μια συμπληρωματική κατηγορία με τη δικιά μας. Είναι άνθρωποι εθισμένοι σε ναρκωτικά ή και έχουν κάποια ψυχιατρικά προβλήματα. Η φιλοσοφία του και η πρακτική που έχει ακολουθήσει είναι πρώτα να τους στεγάζει και μετά να δεσμεύονται για την αποθεραπεία και απεξάρτησή τους. Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά. Θέλει, λοιπόν, να επεκτείνει το πρόγραμμά του και στη γενέτειρά του, την Ελλάδα. Εύχομαι να το υλοποιήσουμε, διότι, δυστυχώς, έχουν αυξηθεί και οι άνθρωποι-χρήστες που είναι και άστεγοι.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να νοιάζεται για το συνάνθρωπο; Υπάρχει αλληλεγγύη;

Είναι γεγονός ότι η δικιά μου η γενιά είχε μια σταδιακή πτωτική πορεία...Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η σοβαρή κρίση που περνά η χώρα μας, αλλά και όλος ο κόσμος, είναι συγχρόνως και η ευκαιρία! Η ευκαιρία να "ξυπνήσουμε". Είχαμε παγιδευτεί στο "εγώ" και χάσαμε την έννοια του "εμείς". Το "μαζί". Ήμασταν καλά όταν δεν αναγνωρίζαμε την ύπαρξη του διπλανού μας; Όταν δε λέγαμε "καλημέρα"; Όταν δε νοιαζόμασταν για την κατάσταση των άλλων; Αυτό που ειλικρινά με συγκινεί είναι η ανταπόκριση στην προσπάθειά μας νέων παιδιών. Έρχονται εθελοντικά και μας βοηθάνε με όλους τους τρόπους. Οι νέοι είναι η ελπίδα μου! Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν έχουμε άπειρη συμπαράσταση και βοήθεια από ανθρώπους όλων των ηλικιών, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Ναι, είναι η ώρα να στραφούμε όλοι προς τους συνανθρώπους μας, προσφέροντας το ενδιαφέρον μας και την αγάπη μας με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι πρώτα καλό για εμάς να είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι και μετά για τους άλλους. Γεμίζεις με νέο νόημα και χαρά τη ζωή σου, όταν κάνεις ηθικές επιλογές που μπορούν να προσφέρουν στήριξη, ανακούφιση και μικρές χαρές στους άλλους. Η έννοια της αλληλεγγύης και της σημασίας της συνύπαρξης είναι -ευτυχώς- σε εξέλιξη!

Υπήρξε κάποιος συνάνθρωπος μας που σας συγκίνησε με τη γενναιοδωρία του; 

Με συγκινούν καθημερινά όλοι οι άνθρωποι που προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας. Εθελοντική εργασία, χρόνο, όλων των ειδών τα αντικείμενα που χρειάζεται ένα σπιτικό…Και βέβαια ευαίσθητοι άνθρωποι μας έχουν προσφέρει τέσσερις ακόμη πολυκατοικίες και τριάντα διαμερίσματα για τρία χρόνια, με την ευχή να μη χρειαστούμε επέκταση της παραχώρησης άνευ ανταλλάγματος, γιατί ελπίζω να έχουμε βγει από τη στενωπό...Επίσης, με συγκίνησε ένας νέος, πολύ πετυχημένος επαγγελματικά, που μας πρόσφερε πριν από λίγες ημέρες ένα σημαντικό ποσό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τα επόμενα κτίρια. Και βέβαια όλους τους "Φίλους της Εταιρείας" που έχουν συνδράμει στο δύσκολο μεν, αλλά ελπιδοφόρο έργο μας.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ανθρώπους που διαβάζουν τη συνέντευξή σας;

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι την προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου απέναντι στο σύνολο...Ας αναδεικνύουμε τον ανθρώπινο άνθρωπο μέσα μας, που νιώθει ενωμένος με όλο τον κόσμο! Ας επιτρέπουμε στα θαυμάσια ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας να κυκλοφορούν…Όσοι περισσότεροι άνθρωποι θα συσπειρωνόμαστε, τόσο θα μεγαλώνει η "ανθρώπινη αλυσίδα" και θα απλώνεται...