Η γοργόνα

Η γοργόνα

Έγινε star μετά την εμφάνισή της στην ταινία "Splash", στην οποία υποδύθηκε μια γοργόνα και στις αρχές της δεκαετίας του '90 το όνομά της ήταν στα πρωτοσέλιδα των περιοδικών λόγω της σχέσης της με τον John F. Kennedy, Jr. Ο λόγος φυσικά για τη Daryl Hannah, την ξανθιά καλλονή, η οποία τα τελευταία χρόνια απoφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς έχει αφοσιωθεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.  

Η Daryl Christine Hannah γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1960 στο Chicago του Illinois. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή της, σε πολύ μικρή ηλικία της διέγνωσαν αυτισμό. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν περίπου έξι χρόνων, σύντομα ξαναπαντρεύτηκαν κι έτσι η Daryl απόκτησε επτά ετεροθαλή αδέρφια. Στο γυμνάσιο της άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο με την ομάδα των αγοριών ενώ πριν αποφασίσει ότι θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου με τη Maria Tallchief. Στη συνέχεια μπήκε στο Chicago's Goodman Theater για να σπουδάσει υποκριτική και το 1978 σε ηλικία 17 χρόνων έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην ταινία του Brian De Palma "The Fury". Μετά την αποφοίτησή της από το University of Southern California στο Los Angeles το 1981 υποδύθηκε τη μικρότερη αδερφή της Kim Basinger στην ταινία "Hard Country" και το 1982 πρωταγωνίστησε στο "Summer Lovers" αλλά και στο "Blade Runner" του Ridley Scott, χάρη στο οποίο κέρδισε την προσοχή κοινού και κριτικών.

Το 1982 επίσης άρχισε και η σχέση της με τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Jackson Browne, η οποία κράτησε τα επόμενα δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπαιξε keyboards και έκανε φωνητικά με τη μπάντα του στο studio αλλά και στη σκηνή.

Ο επόμενος ρόλος απογείωσε την καριέρα της και της χάρισε ένα Saturn Award. Aναφερόμαστε στη ρομαντική κομεντί "Splash" το 1984 δίπλα στον Tom Hanks που υποδύθηκε τη γοργόνα Madison. Οι ταινίες "Reckless" και "The Pope of Greenwich Village" που ακολούθησαν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Παρά την αναγνώριση όμως που είχε κερδίσει οι επόμενες εμφανίσεις της στις ταινίες "The Clan of the Cave Bear", "Legal Eagles" και "Wall Street" δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι η επόμενη καλύτερη ερμηνεία της μετά το "Splash" ήρθε το 1987 στην ταινία "Roxanne" δίπλα στο Steve Martin.

Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία "High Spirits" με τον Peter O'Toole και το 1989 ακολούθησαν οι ταινίες "Steel Magnolias" και "Crimes and Misdemeanors" του Woody Allen. Εκείνη την χρονιά τράβηξε τα φώτα πάνω της λόγω της σχέσης της με John F. Kennedy, Jr., με τον οποίο έμειναν μαζί μέχρι το 1994.

Λέγεται ότι ο λόγος του χωρισμού τους ήταν η Jacqueline Kennedy Onassis, η οποία έκανε τα πάντα ώστε ο γιος της να μην παντρευτεί ηθοποιό. Mετά τη σχέση της με τον Kennedy την είδαμε στο πλευρό του Val Kilmer αλλά και του μάγου David Blaine.

Το 1990 υποδύθηκε την Kathy στην κωμωδία "Crazy People", το 1991 ακολούθησε το "At Play in the Fields of the Lord" και το 1992 επέστρεψε στην κωμωδία με το "Memoirs of an Invisible Man". Το 1993 πρωταγωνίστησε στην τηλεταινία "Attack of the 50 Ft. Woman", στην οποία ήταν συμπαραγωγός και υποδύθηκε την κόρη του Jack Lemmon στην ταινία "Grumpy Old Men". Το 1994 η ταινία της "The Last Supper" κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το 1995 επανέλαβε το ρόλο της Melanie στο sequel της ταινίας "Grumpier Old Men" και πρωταγωνίστησε στο "The Ties That Bind". Μετά την ταινία "The Last Days of Frankie the Fly" το 1997 με τους Dennis Hopper και Kiefer Sutherland, ακολούθησε η ταινία "The Gingerbread Man" ενώ το 2000 χρειάστηκε να μάθει να κάνει στριπτίζ για το ρόλο της Angel στην ταινία "Dancing at the Blue Iguana".

Το φθινόπωρο του 2000 αντιμετώπισε το φόβο που της προκαλούσε η σκηνή πρωταγωνιστώντας στη θεατρική παραγωγή "The Seven Year Itch". Ακολούθησαν ρόλοι σε μικρότερες και ανεξάρτητες ταινίες μεταξύ των οποίων οι "Jackpot" και "Ring of Fire" το 2001 και "Run for the Money" το 2002 ενώ το 2003 και το 2004 υποδύθηκε την Elle Driver στις ταινίες "Kill Bill 1" και "Kill Bill 2" του Quentin Tarantino κερδίζοντας ένα Saturn Award.