Είναι κακός μαθητής

Η δασκάλα του παιδιού σας, σας έκανε παράπονα…Δε διαβάζει αρκετά, δε συμμετέχει στο μάθημα και στα τεστ μονίμως παίρνει το χειρότερο βαθμό από όλα τα παιδάκια της τάξης του. Εσείς έχετε αγχωθεί και ψάχνετε το λόγο που το παιδί σας δεν είναι καλός μαθητής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το βοηθήσετε.

Ένα παιδάκι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων:

Είναι πιο μικρό από τα άλλα παιδάκια της τάξης του και δε μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα.

Το λεξιλόγιό του δεν είναι πλούσιο ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο λόγο.

Δεν έχει καταλήξει εάν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας και μπερδεύεται.

Είναι ιδιαίτερα ντροπαλό με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει στο μάθημα και στις ομαδικές δραστηριότητες του σχολείου του ή αντίθετα είναι ιδιαίτερα ζωηρό και δε μπορεί να συγκεντρωθεί.

Οι γονείς του το πιέζουν αρκετά σε σχέση με τις σχολικές του επιδόσεις.

Αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι, όπως για παράδειγμα οι γονείς του τσακώνονται συχνά, η οικογένεια απέκτησε νέο μέλος, "έφυγε" από τη ζωή ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Έχει "φορτωμένο" πρόγραμμα με αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως το γεγονός ότι παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο σχολείο, δε σημαίνει ότι πρόκειται για μόνιμη κατάσταση.

Συναντήστε τη δασκάλα του χωρίς το παιδί σας και ρωτήστε να μάθετε λεπτομέρειες σε σχέση με τις επιδόσεις του παιδιού σας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και τη συμπεριφορά του γενικότερα.

Σε καμία περίπτωση μην το μαλώσετε και εξετάστε εάν το πρόγραμμά του είναι δύσκολο, ποια είναι η σχέση του μαζί σας και εάν έχει φίλους.

Να επιβραβεύετε το παιδί σας για την προσπάθειά του κι όχι για τους καλούς βαθμούς διότι το αντίθετο το κάνει να πιστεύει ότι οι βαθμοί είναι πιο σημαντικοί από τη μάθηση, με αποτέλεσμα στο μέλλον να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες.

Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται…

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα καταλάβει τι συμβαίνει στο παιδί σας και θα σας πει με ποιον τρόπο μπορείτε να το βοηθήσετε.

Τέλος, δεχθείτε πως όλα τα παιδιά δε μπορούν να είναι άριστοι μαθητές και αυτό δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ευφυΐα τους. Μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για τις κατακτήσεις του εκτός σχολείου.