Μονίμως σας λέει πως είναι κουρασμένο!

Κάθε πρωί ζείτε με το άγχος εάν το παιδί σας τελικά θα φθάσει στην ώρα του στο σχολείο καθώς έχει κάνει τόσες απουσίες που κινδυνεύει να μείνει στην ίδια τάξη. Δυσκολεύεστε πολύ να το ξυπνήσετε και όταν τελικά τα καταφέρνετε και το ρωτάτε γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σας λέει πως είναι κουρασμένο! Φυσικά και είναι, αφού χθες το βράδυ άκουγε μουσική μέχρι τις τρεις το πρωί σκέφτεστε…

Οι έφηβοι συνήθως εξαντλούν τον εαυτό τους με ξενύχτια, κακή διατροφή και έλλειψη οργάνωσης. Υπάρχουν φορές όμως που νιώθουν μεγάλη ψυχική κούραση λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στην προσωπικότητά τους χωρίς να ξέρουν το γιατί.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Τώρα που το παιδί σας έχει μπει στην εφηβεία όπως καταλαβαίνετε δε μπορείτε να του ορίσετε την ώρα που θα πρέπει να κοιμηθεί ή να του απαγορεύσετε να πάει μια βόλτα με τους φίλους του. Εάν μέχρι τώρα λέγατε στο παιδί σας "πήγαινε να κοιμηθείς", τώρα πρέπει να του προτείνετε να πάει στο δωμάτιό του ώστε να νιώσει ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνο του τι θέλει να κάνει και πότε θα κοιμηθεί.

Θα πρέπει να καταλάβετε τι εννοεί όταν λέει ότι είναι κουρασμένο. Πρόκειται για μια κούραση που οφείλεται σε ένα άστατο πρόγραμμα ή είναι μια κατάσταση που διαρκεί καιρό; Υπάρχουν φορές που όταν το παιδί λέει πως είναι κουρασμένο, μπορεί να εννοεί "δεν έχω διάθεση", "βαριέμαι τον εαυτό μου", κάτι που μπορεί να πρόκειται για πρώτο στάδιο κατάθλιψης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε αν η κούραση που αναφέρει συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως απομάκρυνση από τους φίλους του, απομόνωση κλπ., οπότε να επέμβετε άμεσα.