“Βασανίζει” το αδερφάκι του!

"Σήκω φέρε μου νερό", προστάζει το μεγαλύτερο παιδί σας το μικρότερο και όταν του το πάει αντί να του πει ευχαριστώ του δίνει μια σφαλιάρα. Έχετε φθάσει στο σημείο να φοβάστε να τα αφήσετε μόνα τους στο σπίτι καθώς δεν ξέρετε σε τι κατάσταση θα τα βρείτε! Αναρωτιέστε γιατί το μεγαλύτερο παιδί σας είναι κακό με το αδερφάκι του;    

Οι έφηβοι ακόμα κι αν δεν το δείχνουν είναι πολύ ευαίσθητοι απέναντι στις διαφορετικές συμπεριφορές και στην αγάπη που δέχονται, με τη ζήλια τους να εκφράζεται με έντονο τρόπο γύρω στα δώδεκα με δεκατρία. Με τα πολύ μικρά παιδάκια μπορούν να είναι πολύ τρυφεροί και υπομονετικοί σε αντίθεση με τα παιδιά μεταξύ πέντε και δέκα χρόνων. Συχνά, παίρνουν τη θέση των γονιών τους και συμπεριφέρονται με αυστηρό και άγριο τρόπο στα μικρότερα αδέρφια τους. Τα μικρότερα φυσικά αντιδρούν, γεγονός που καταλήγει σε συχνές συγκρούσεις.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν τα παιδιά σας τσακώνονται μόνο όταν είσαστε παρούσα και ενδεχομένως να συμμαχούν εναντίον σας όταν γυρίζετε την πλάτη, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στην τρυφερότητα και στην προσοχή που δείχνετε στο μεγαλύτερο παιδί σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το καθησυχάσετε και να το κάνετε να αισθανθεί ότι δεν πρέπει να ανταγωνίζεται το μικρότερο αδερφάκι του καθώς το αγαπάτε το ίδιο με εκείνο.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να ανακατεύεστε όσο το δυνατόν λιγότερο στους καβγάδες τους καθώς όσο εσείς προσπαθείτε να βρείτε λύσεις, τόσο περισσότερο μπερδεύονται οι καταστάσεις. Προσπαθήστε να χειριστείτε αυτές τις δυσκολίες με χιούμορ.

Εάν, όμως, διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας δε χάνει ευκαιρία να καταπιέσει και να μιλήσει άσχημα στο αδερφάκι του, τότε θα πρέπει να επέμβετε και να θέσετε όρια.