Κάνει συνεχώς αταξίες!

Το παιδί σας είναι πολύ ζωηρό και συνεχώς σας κάνει εκπλήξεις! Ζωγραφίζει τους τοίχους με τους μαρκαδόρους του, πετάει κάτω από το μπαλκόνι τα παιχνίδια του με τον κίνδυνο να τραυματίσει κάποιον περαστικό, αναποδογυρίζει το πιάτο του και πολλά άλλα που σας κάνουν να βγαίνετε από τα ρούχα σας. Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι όλες οι αταξίες δεν είναι ίδιες για αυτό θα πρέπει να μάθετε να τις ξεχωρίζετε ώστε να προσαρμόζετε ανάλογα την αντίδρασή σας.

Η αταξία που προκύπτει από την ανάγκη του για εξερεύνηση

Είναι λογικό ένα παιδάκι να θέλει να πιάσει τη λάμπα που καίει, να προσπαθήσει να χώσει κάποιο αντικείμενο στην πρίζα ή να σπάσει κάτι στην προσπάθειά του να μάθει τον κόσμο, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο. Αυτό που πρέπει να ξέρετε σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσο πιο πολύ σας βλέπει να ανησυχείτε τόσο πιο πολύ θα προσπαθεί να τροφοδοτεί με τις πράξεις του αυτή την ανησυχία σας γιατί αισθάνεται πως δεν το εμπιστεύεστε. Εάν όμως του δείξετε πως του επιτρέπετε να εξερευνήσει τον κόσμο χωρίς να ακούει συνεχώς "μη", θα το κάνει με πιο σωστό τρόπο.

Τι πρέπει να κάνετε

Όταν βλέπετε να κάνει κάτι το παιδί σας που δεν επιτρέπεται ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό θα πρέπει να του το λέτε επισημαίνοντάς του τον κίνδυνο που διατρέχει. Την επόμενη φορά που θα το δείτε να επαναλαμβάνει αυτό που του έχετε απαγορεύσει πιάστε του το χέρι και με αυστηρό ύφος υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να το κάνει.

Η αταξία που προκύπτει από την αδεξιότητά του

Όταν το παιδί σας είναι περίπου δύο, τριών χρόνων θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένη για αταξίες που προκύπτουν από την αδεξιότητά του. Φυσικά και υπάρχει περίπτωση να χύσει το νερό ή να λερώσει το μπάνιο που μόλις έχετε καθαρίσει, προσπαθώντας να πλύνει τα χέρια του μόνο του.

Τι πρέπει να κάνετε

Μην έχετε την απαίτηση να μάθει το παιδί σας πράγματα χωρίς να περάσει από το στάδιο των ατυχημάτων. Θα πρέπει να αποφεύγετε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και να το ενθαρρύνετε λέγοντάς του ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρει. Έτσι το παιδί σας θα νιώσει ότι το εμπιστεύεστε και την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτικό.

Η αταξία που γίνεται για να σας προκαλέσει

Μόλις το έχετε μαλώσει για κάτι που έχει κάνει κι εκείνο πετάει το πιάτο με το φαγητό του. Έχει περάσει η φάση που εξερευνούσε τον κόσμο και ξέρει πολύ καλά ότι αυτό απαγορεύεται, άρα ο μόνος λόγος που το κάνει είναι για να σας προκαλέσει.

Τι πρέπει να κάνετε

Θα πρέπει να το κοιτάξετε με αυστηρότητα και χωρίς να χαρακτηρίσετε την πράξη του ρωτήστε το γιατί το έκανε. Στη συνέχεια υπενθυμίστε του την απαγόρευση και μη διστάσετε να το τιμωρήσετε.