Τι κάνουμε όταν ζητάει περισσότερη ελευθερία;

"Μαμά αύριο μετά το σχολείο θα πάμε για καφέ με το Γιώργο και τη Χριστίνα", σας είπε το παιδί σας κι εσείς αρχίσατε να αγωνιάτε από σήμερα! Αναρωτιέστε εάν πρέπει να το αφήσετε και από ποια ηλικία το παιδί σας, το οποίο διανύει την περίοδο της εφηβείας του, μπορεί να βγαίνει έξω με τους φίλους του;

Συχνά τη στιγμή που εσείς αναρωτιέστε εάν πρέπει να παραχωρήσετε στο παιδί σας περισσότερη ελευθερία, εκείνο ήδη την έχει γευτεί καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι η ανάγκη των παιδιών να βρίσκονται σε ένα μέρος, το οποίο δε γνωρίζουν οι γονείς τους ώστε να νιώσουν πως έχουν την ελευθερία κινήσεων. Μετά την ηλικία των 12, το παιδί θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο και να ανακαλύψει νέους ορίζοντες οπότε και οι απαιτήσεις για εξόδους και νέες ελευθερίες κάνουν την εμφάνισή τους. Συνήθως είναι πιο έντονες στο αγόρι που θέλει να εξερευνήσει τον έξω κόσμο και να κάνει βόλτες με τους φίλους του, από ό,τι στα κορίτσια τα οποία προτιμούν κυρίως να κάτσουν στο δωμάτιο τους με τις φίλες τους και να μιλήσουν.

Τι πρέπει να κάνετε

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας μεγαλώνει και το να πάει σε ένα πάρτι ή να κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου του είναι αναπόφευκτο, οπότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε λύσεις για να ικανοποιήσετε την επιθυμία του. Το παιδί σας ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα κυκλοφορεί μόνο του και θα έρθει αντιμέτωπο με διάφορες καταστάσεις, οπότε αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να του μάθετε πώς μπορεί να κυκλοφορεί με ασφάλεια, ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί έξω και πώς μπορεί να προστατεύεται.

Στην αρχή μπορείτε να του επιτρέψετε να πάει για έναν καφέ με τους φίλους του μετά το σχολείο, στη συνέχεια να πάει στο κινηματογράφο το Σάββατο το απόγευμα, πάντα όμως θα πρέπει να του λέτε την ώρα που θέλετε να επιστρέψει καθώς και τις κυρώσεις εάν δεν υπάρξει συνέπεια. 

Βρείτε χρόνο να κάνετε μαζί του κάποιες διαδρομές με τα Μέσα Μεταφοράς για να μάθει πώς πρέπει να μετακινείται.  

Συχνά να υπενθυμίζετε στο παιδί σας τους κανόνες που πρέπει να έχει κατά νου όταν κυκλοφορεί στο δρόμο. Να μη μιλά με αγνώστους και να μην ακολουθεί οποιονδήποτε, ότι δεν πρέπει ποτέ να είναι μόνο του, θα πρέπει να έχει πάντα το κινητό ή μια τηλεφωνική κάρτα μαζί του και να γνωρίζει τα τηλέφωνα που θα χρειαστεί σε επείγουσες καταστάσεις και τέλος ποια μέρη κρύβουν κινδύνους

Εάν έχετε κορίτσι  θα πρέπει να το βοηθήσετε να κατανοήσει την επαφή της με τους άνδρες στο δρόμο. Χωρίς να της απαγορεύετε να ντύνεται όπως θέλει, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την πρόκληση που αποτελεί για ένα άνδρα, ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή του και τι πρέπει να κάνει.

Μία λύση είναι να μεταφέρετε εσείς το παιδί σας όπου θέλει να πάει ώστε να μην κυκλοφορεί μόνο του και να γνωρίζετε που είναι. Πρόκειται όμως για μια προσωρινή λύση γιατί στην αρχή θα το δεχθεί προκειμένου να κάνει αυτό που θέλει αλλά όσο μεγαλώνει θα υπάρχουν αντιδράσεις καθώς δε θα θέλει οι φίλοι του να βλέπουν ότι το πηγαινοφέρνει η μαμά του.