Προστατέψτε τα παιδιά από τα ατυχημάτα τις μέρες της Λαμπρής

Τα βεγγαλικά και οι λαμπάδες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες

Μέρες γιορτής και χαράς η πασχαλινή περίοδος, φυσικά ιδιαίτερα για τα παιδιά και η πρόεδρος του Σωματείου ″Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος″, Natasha Clive Βρέκοσι, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δίνει μια σειρά χρήσιμων συμβουλών για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Όπως λέει η κ. Βρέκοσι, κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών, όπου τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, για να μην υπάρξουν απρόοπτα χρειάζεται σωστή επίβλεψη.Δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα όταν ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις λαμπάδες, αποφεύγοντας όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγούμε στα παιδιά πως πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων. 

Βεγγαλικά, χωρίς ατυχήματα 

Τα πυροτεχνήματα πωλούνται και χρησιμοποιούνται, κυρίως την περίοδο του Πάσχα. Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, όμως, τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού, τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω του, αναφέρει η Natasha Clive Βρέκοσι. Για το λόγο αυτό: προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

- Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.

- Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

- Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.

- Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.

- Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.

- Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά. 

Επίσης επειδή αρκετοί είναι αυτοί που θα γιορτάσουν το Πάσχα εκτός πόλης, η κ. Βρέκοσι συμβουλεύει τα εξής: 

- Να βεβαιωνόμαστε ότι ο τόπος διαμονής μας στις διακοπές, είναι ασφαλής για τα παιδιά μας.

- Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες, και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

- Εφ’ όσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.

- Όταν είμαστε κοντά σε νερό με μικρά παιδιά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι μπορούν να πνιγούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σε ελάχιστα εκατοστά νερού.

- Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα.

- Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά - επιβάτες, ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.

- Εάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.

- Ποτέ να μην καθόμαστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά μας, έστω και αν έχουμε δεθεί. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

Το Πάσχα, τέλος, είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας να φοράνε πάντα κράνος ασφαλείας όταν κάνουν ποδήλατο.