“Baby Artist”: Πρόγραμμα μουσικής ανάπτυξης για βρέφη

Μουσικοί από κούνια ή Baby Artists. Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή με μουσικό ταλέντο, είναι προγραμματισμένος να μπορεί λειτουργήσει μουσικά. Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη των μουσικών ικανοτήτων.

Στα συγκεκριμένα ερευνητικά ευρήματα στηρίζει τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του το Baby Artist, ένα πρόγραμμα μουσικής καθοδήγησης μέσα από το οποίο βρέφη και νήπια κατορθώνουν να αποκτούν μία φυσική σχέση με τη μουσική και να επικοινωνούν μέσω αυτής.

Το «Baby Artist» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσικής ανάπτυξης για βρέφη από τεσσάρων μηνών έως νήπια έξι χρονών και τους γονείς τους, υλοποιείται εδώ και 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αλλά φέτος τέθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εντάχθηκε στα προγράμματα Εξειδίκευσης Μουσικής Επιστήμης.

«Σε αντίθεση με πολλά προγράμματα μουσικής αγωγής ή προπαιδείας, το "Baby Artist" στηρίζεται σε ερευνητικά ευρήματα του πώς αναπτύσσονται τα παιδιά μουσικά επομένως πώς θα πρέπει να διδαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το μουσικό ταλέντο που φέρουν ούτως ή άλλως με τη γέννησή τους» εξήγησε στο «Πρακτορείο FM» στην εκπομπή «Πανόραμα» η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λήδα Στάμου.

«Το Βaby Αrtist έχει τη δυνατότητα μέσα από την κατάλληλη μεθοδολογία να αξιοποιεί ουσιαστικά τα πρώτα χρόνια της ζωής, που είναι ηλικία -σφουγγάρι. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη των πρώτων χρόνων για μάθηση που αν ξέρει κανείς πώς να επέμβει με σωστή μεθοδολογία και με σωστή παιδαγωγική προσέγγιση μπορεί πραγματικά να έχει μέγιστα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Ποια είναι τα αποτελέσματα; Παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα Baby Artist, στην ηλικία των δύο ετών ίσως ακόμη να μην μπορούν να μιλούν, αλλά μπορούν να τραγουδούν σωστά και είναι απόλυτα ρυθμικά.

Το Πρόγραμμα βασίζεται στις βασικές ερευνητικές και μεθοδολογικές αρχές της Θεωρίας Μουσικής Μάθησης (Music Learning Theory). «Η θεωρία δημιουργήθηκε μετά από 40 χρόνια έρευνας, επομένως είναι ένα από τα λίγα συστήματα μουσικής διδασκαλίας ή μουσικής καθοδήγησης που βασίζεται στα πράγματα που έχουν βρεθεί ότι βοηθούν τη μουσική ανάπτυξη και την αξιοποίηση του μουσικού ταλέντου των ατόμων» σημείωσε η κ. Στάμου.

Όπως διευκρίνισε, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να μάθει, είναι να αισθάνεται ασφαλές.

«Η συναισθηματική ασφάλεια είναι το άλφα και το ωμέγα ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θέλουμε να συμβεί μάθηση, επομένως δημιουργούμε ένα πλαίσιο χαράς, ασφάλειας και ανθρώπινης επικοινωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο γονιός ή η οικογένεια συμμετέχει μαζί με το παιδί στα μουσικά μαθήματα και εκεί εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ με τη φωνή μας.

Δεν είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται σε ακρόαση μουσικής ή σε δημιουργική απασχόληση με τη μουσική.

Στηρίζεται στην παροχή μουσικών ερεθισμάτων όλων από τη φωνή των δασκάλων τόσο ρυθμικών όσο και μελωδικών με επαναληπτικότητα, ενδιαφέρον και ποικιλία έτσι ώστε τα στοιχεία αυτά να αφομοιωθούν» ανέφερε η κ. Στάμου.

Πολλές φορές οι γονείς διατυπώνουν απορίες: «"Καλά, ένα πρόγραμμα μουσικής με βρέφη; Tι μπορεί να κάνει ένα βρέφος στη μουσική;". H απάντησή μας είναι: "Mιλάτε στο μωρό σας;" και ο γονιός φυσικά απαντά θετικά. "Γιατί του μιλάτε, αφού δεν μπορεί να απαντήσει"; είναι η ανταπάντησή μας» υπογράμμισε η κ. Στάμου.

Παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Baby Artist πριν από πολλά χρόνια, σήμερα είναι νέοι άνθρωποι. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά τα οποία εξελίχθηκαν ιδιαίτερα μουσικά και διακρίθηκαν μουσικά και στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο.

«Εμάς δεν μας προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά του προγράμματός μας έχουν σημαντικά μουσικά επιτεύγματα μετά. Δεν είναι παιδιά θαύματα, είναι απλώς παιδιά που αξιοποίησαν αυτό το δυναμικό πολύ νωρίς και δημιούργησαν μία ισχυρή βάση για το μέλλον. Γι αυτό τα παιδιά έχουν πολλές μουσικές επιτυχίες στην πορεία. Επειδή δημιούργησαν ισχυρό υπόβαθρο για την επιτυχία» τόνισε η κ. Στάμου.

Το βασικότερο στοιχείο του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Στάμου, είναι ότι εκπαιδεύει τον γονιό για να μπορεί καταλάβει τις μουσικές δυνατότητες του παιδιού του και να δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αξιοποιήσει τη φυσική βάση της εξέλιξης του για την πορεία.

Ο νέος, εαρινός κύκλος του Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων «Baby Artist» άνοιξε χθες, 9 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα των Προγραμμάτων Εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Baby Artist: Οι Βιολιστές

Από φέτος για πρώτη φορά ξεκινά και πρόγραμμα εκμάθησης βιολιού, το «Baby Artist: Οι Βιολιστές». Είναι επίσης ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για παιδιά από 5 χρονών και πάνω και τους γονείς τους. Τα μαθήματα είναι ατομικά και ομαδικά.

«Δίνουμε μεγάλο βάρος στην ομαδικότητα και στην κοινωνική λειτουργία της μουσικής. Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν ακουστικά, φυσικά μέσα από τη μίμηση» ανέφερε η κ. Στάμου.

Βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι η ομαδικότητα, η συνεχής μουσική πράξη, η συμμετοχή του γονιού ή και ολόκληρης της οικογένειας στη μουσική ζωή του παιδιού. Ο γονιός συνοδεύει το παιδί στην εκμάθηση του βιολιού, μαθαίνοντας και ο ίδιος τα βασικά, έχει τη δυνατότητα να είναι παρών στα μαθήματα και μαθαίνει πώς να βοηθά το παιδί του στο σπίτι και πώς να το ενθαρρύνει.

Εγγραφές για τον εαρινό κύκλο του προγράμματος «Baby Artist: Οι βιολιστές» θα πραγματοποιούνται έως τις 20 Φεβρουαρίου. Ο κύκλος ξεκινά 1η Μαρτίου και λήγει τέλη Ιουνίου.

Δηλώσεις ενδιαφέροντος αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected].