Εγκυμοσύνη και δόντια: Πώς να τα φροντίσετε σωστά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ποτέ δεν πρέπει να αμελείτε τα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Αλλά τι γίνεται με τον οδοντίατρο;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα δόντια σας μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι οι μέλλουσες μητέρες με περιοδοντική νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. "Κάποιο πρόβλημα που ξεκινά στο στόμα μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία μιας εγκύου, γι' αυτό οι οδοντίατροι και οι γυναικολόγοι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης», λέει ο Stuart Froum, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας και διευθυντής της κλινικής έρευνας του Τμήματος Οδοντιατρική του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ακόμα κι έτσι όμως περισσότερο από το 50% των εγκύων γυναικών δεν κάνουν οδοντιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων γι' αυτό και πλέον οι γιατροί συνιστούν την εξέταση των δοντιών πριν την εγκυμοσύνη. Εάν πάντως ανησυχείτε ότι ο χρόνος στην οδοντιατρική καρέκλα μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας, αφήστε τους ειδικούς να δώσουν τις απαντήσεις.