Τι να κάνω όταν το μωρό μου έχει λόξιγκα;

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι με τον λόξιγκα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα μωρά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε λόξιγκα ακόμη και μέσα στη μήτρα, μερικές φορές μάλιστα ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης.

Ωστόσο ο λόξιγκας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Μπορεί να διαρκέσει για ένα λεπτό ή μέχρι και μία ώρα, αλλά δεν κάνει κακό στα βρέφη, αντιθέτως κάποια μωρά φαίνεται ότι το διασκεδάζουν με την έκπληξη που τους προκαλεί

Τι προκαλεί λόξιγκα στα βρέφη;

Ο λόξιγκας του μωρού είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να τρομάζουν το μωρό για να σταματήσει. Πιθανότατα συμβαίνει μετά από μια τροφή ή όταν το παιδί ενθουσιάζεται πολύ ή και όταν πεινάει πολύ. Όταν όμως τα εσωτερικά όργανα ενός νεογέννητου αναπτυχθούν και ωριμάσουν, ο λόξιγκας θα μειωθεί σε ένταση και συχνότητα.
Ο λόξιγκας πάντως δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την αναπνοή. Προκαλείται από αιφνίδιες συσπάσεις του διαφράγματος από ερεθισμό ή διέγερση του εν λόγω μυών. Κάποιοι παιδίατροι υποστηρίζουν πάντως πώς ένα βρέφος μπορεί να έχει λόξιγκα εξαιτίας της διατροφής (μητρικό γάλα, γάλα εμπορίου ή άλλα τρόφιμα) ή εξαιτίας μιας απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Τα μωρά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) μπορεί να έχουν την τάση για λόξιγκα πιο συχνά και να συνοδεύεται με βήχα, σάλια και ευερεθιστότητα. Ας παρατηρήσετε κάτι τέτοιο απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Αν και σπάνια ο λόξιγκας μπορεί να είναι το σημάδι μιας πιο σοβαρής παθολογικής κατάστασης, είναι πιο φρόνιμο να ζητήσετε μια ιατρική συμβουλή.

Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr.