Γιατί ξαφνικά ζητάει πιο πολλά χρήματα;

Το παιδί σας ξαφνικά έχει αρχίσει να σας ζητάει περισσότερα χρήματα και έχετε αρχίσει να αγχώνεστε μήπως έχει μπλέξει πουθενά…Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Ανεξάρτητα από την οικονομική άνεση ή δυσχέρεια της οικογένειας, μερικά παιδιά αρχίζουν κάποια στιγμή να ζητούν μεγαλύτερα ποσά. Είναι ανησυχητικό; Τις περισσότερες φορές, όχι. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι το παιδί "κάτι κρύβει" και ίσως πρέπει να προβληματιστείτε. Αυτές είναι:

  • Δεν παρουσιάζει σαφή απολογισμό εξόδων, αντιδρά αρνητικά στη διαφάνεια που ζητάτε ή λέει δικαιολογίες που δεν ευσταθούν.
  • Την ίδια εποχή με την αλλαγή στα έξοδα, παρουσίασε και γενικότερη αλλαγή στη συμπεριφορά.
  • Άλλαξε και παρέες ή πάντως δε συναναστρέφεται πια όλα τα παιδιά που γνωρίζατε και έχει κολλήσει περισσότερο με ένα η δύο από αυτά, τα οποία συχνά ξεκόβουν από τους άλλους.

Αν παρατηρούνται κάποια από αυτά, καλό θα ήταν διακριτικά να βεβαιωθείτε για τις συνήθειες τόσο του ίδιου του παιδιού όσο και των στενών του φίλων. Δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμβαίνει κάτι στη ζωή του που θέλει να αντιμετωπίσει μόνος ή μόνη, χωρίς τη συνδρομή σας, όπως για παράδειγμα χρήση ναρκωτικών ή συγκεντρώνει χρήματα ώστε να αγοράσει ένα μηχανάκι κρυφά από σας που δεν το εγκρίνετε ή θέλει να δανείσει σε κάποιο φίλο του κ.α. Επίσης, μπορεί να έχει αρχίσει να κάνει παρέα με εφήβους που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση και κατά συνέπεια να επιδιώξει να ενταχθεί στην παρέα τους ισότιμα. Μπορεί η παρέα του να μην έχει αλλάξει αλλά να έχει προστεθεί κάποιο καινούριο μέλος με υψηλό εισόδημα και αυτό το πρόσωπο να λειτουργεί σαν πρότυπο.

Θα χρειαστεί να εξηγήσετε με υπομονή στο παιδί ότι είναι αδύνατον να καλύψετε μεγάλες εισοδηματικές διαφορές όσο και αν το αγαπάτε και ότι σκόπιμο είναι στις συντροφιές του να εστιάζεται σε άλλα κοινά σημεία και όχι στις οικονομικές ομοιότητες.