7 φάσεις που όλα τα νήπια θα περάσουν

Εάν είστε από τους γονείς που μεγαλώνετε ένα νήπιο το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσεις χιλιάδες φορές την φράση «Έλα μωρέ, περνάει απλώς μια φάση! Θα περάσει» και να είστε ήδη εξοικειωμένοι.

Είτε προέρχεται από τους παππούδες, είτε από καλοπροαίρετους φίλους, αυτή είναι η απάντηση σε κάθε τι περίεργο που διηγείστε με πρωταγωνιστή το παιδάκι σας. Γίνεται επιθετικό με τα άλλα παιδάκια στο νηπιαγωγείο; Περνάει απλώς μια φάση! Φοβάται το μπάνιο; Περνάει απλώς μια φάση! Έχει αρχίσει και ξυπνάει στις 3 το πρωί; Είναι απλώς μια φάση!

Ακόμη και οι πιο παράξενες και ιδιόρρυθμες συμπεριφορές του παιδιού σας μπορεί να αποδοθούν σε φυσική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη και επομένως, θα διαρκέσουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό τουλάχιστον είναι ελπιδοφόρο! Παρακάτω δείτε 7 συμπεριφορές που μπορεί να σας φανούν οικείες. Χαλαρώστε όμως και πείτε «Φάση είναι, θα περάσει!»

Ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μόλις το μωρό σας αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα, η φρίκη της στέρησης ύπνου έχει αρχίσει να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος. Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες όταν ακούσατε ξανά εκείνη τη γνώριμη, τσιριχτή φωνούλα κατά τη διάρκεια της νύχτας...

Ο άστατος ύπνος στην ηλικία των δύο ετών είναι πολύ συχνός αλλά το πιθανότερο είναι να κρατήσει για λίγο. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και έχει επίγνωση του περιβάλλοντός του, το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και όταν εκείνο είναι στο κρεβατάκι του, δεν του αρέσει καθόλου. Αισθάνεται ότι το αφήνετε στην «απ' έξω» κατά κάποιο τρόπο. Ταυτόχρονα, θα είναι πιο επιρρεπή σε φόβους, είτε πρόκειται για το σκοτάδι είτε για θορύβους έξω.

Να είστε υπομονετικοί και δείξτε του ότι το γεγονός ότι δεν σας βλέπει δεν σημαίνει ότι δεν είστε εκεί.

«Εκρηκτικές» πάνες

Τον πρώτο καιρό, το μόνο πράγμα που σκέφτεστε είναι μη τυχόν και ξεμείνετε από πάνες και φροντίζετε να έχετε πάντα στις εξόδους σας. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει όμως το έντερό του αρχίσει να «ηρεμεί» και μαζί με αυτό έχετε αρχίσει κι εσείς να ηρεμείτε. Τότε είναι λοιπόν που αρχίζει να χαλάει αυτή η αίσθηση ασφάλειας και περνάτε την φάση της «εκρηκτικής πάνας».

Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του απογαλακτισμού ή από την μετάβαση του βρεφικού γάλακτος σε αγελαδινό γάλα, μια αλλαγή στη ρουτίνα, ένας απλός κοιλόπονος ή λόγω της ανάπτυξης του σώματος.

Να ξέρετε πάντως ότι δεν θα κρατήσει για πολύ, σας το υποσχόμαστε!

Απέχθεια για το μπάνιο

Στην αρχή επιμένει να παίξει πρώτα με το καουτσούκ παπάκι του, το αμέσως επόμενο λεπτό όμως αρνείται να πάει κοντά στο λουτρό, πόσο μάλλον να μπει μέσα.
Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να εξηγούν γιατί τόσα πολλά νήπια αρχίζουν ξαφνικά να φοβούνται το νερό αλλά ευτυχώς ο φόβος αυτός περνάει με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε αναλυτικά στο baby.gr