Πότε το διαζύγιο αποτελεί μονόδρομο;

Το διαζύγιο τις περισσότερες φορές είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία για το ζευγάρι και τα παιδιά- εάν υπάρχουν-, ακόμα και για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αποτελεί μονόδρομο…Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι οφθαλμοφανές ότι το διαζύγιο αποτελεί τη μοναδική λύση είναι οι γάμοι στους οποίους ασκείται κάποια μορφή βίας, είτε αυτή είναι λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε σωματική. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση η οποία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του/της συζύγου που την υφίσταται, αλλά και των παιδιών που γίνονται μάρτυρες ή και θύματά της.

Όταν ο φόβος ενσταλάζεται μέσα μας, τότε η επικοινωνία με τον/τη σύντροφο μας καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής. Είναι απαραίτητο το άτομο που υφίσταται τη βία και την κακοποίηση να ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους που ενεπλάκη και ανέχθηκε μια σχέση υποταγής και κακοποίησης, ώστε να αποφύγει στο μέλλον παρόμοιες επιλογές συντρόφου.

Επίσης, το διαζύγιο φαίνεται να προκρίνεται ως επιλογή στις περιπτώσεις όπου ο ένας γονιός συνιστά άμεση ή έμμεση απειλή για το παιδί για διάφορους σοβαρούς λόγους που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει ή δε δέχεται να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα η χρήση τοξικών ουσιών, ο αλκοολισμός κ.λπ.