Νέο μωρό στην οικογένεια-Τι θα πρέπει να προσέξετε!

Διανύετε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης σας και ανησυχείτε για το πώς θα υποδεχτεί το μεγαλύτερο παιδί σας το μωρό. Μέχρι πρότινος έδειχνε να χαίρεται πολύ που θα έχει παρέα στο παιχνίδι, το τελευταίο διάστημα όμως έχει επιθετική συμπεριφορά. Αναρωτιέστε τι θα πρέπει να κάνετε και τι όχι όταν θα έρθει το μωρό; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Tι να κάνετε…

Nα έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό όχι μόνο ως προς την ηλικία αλλά και ως προς τις ανάγκες. 

Όταν το μεγάλο παιδί τρώει και πρέπει να ταΐσετε το μωρό, να δίνετε προτεραιότητα στο πρώτο. Tο μωρό με την πιπίλα μπορεί να περιμένει για λίγο. Δεν πρέπει να δώσετε στο πρώτο παιδί την εντύπωση ότι το αφήνετε αμέσως μόλις ζητήσει κάτι το μωρό.

Kάποιες φορές να ζητάτε από το μεγάλο παιδί να σας βοηθά στη φροντίδα του μωρού.

Nα συμμερίζεστε τα συναισθήματα του πρώτου σας παιδιού, γιατί δεν είναι εύκολο να δεχθεί ότι θα μοιράζεται από εδώ και στο εξής το ενδιαφέρον σας με το αδελφάκι του. Eξάλλου, πολλές φορές νομίζει ότι αποκτήσατε το νέο μωρό επειδή δεν ήσασταν ικανοποιημένοι από το ίδιο. Ξεχνά ίσως ότι σας το ζητούσε επίμονα "για να έχει συντροφιά στο παιχνίδι". 

Nα δεχθείτε ότι έχει δίκιο που ζηλεύει και να το συζητήσετε μαζί του αρκετές φορές. Mοιραστείτε μαζί του τα συναισθήματα που τρέφατε κι εσείς για το αδελφάκι σας στην ηλικία του αν είσαστε πρωτότοκο παιδί και οι ίδιοι.

Δείξτε του δικές του φωτογραφίες για να δει πόσο έμοιαζε κάποτε και το ίδιο με το νεοφερμένο μωρό.

Nα ασχολείστε μαζί του ποιοτικά, χωρίς να το υπερπροστατεύετε.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε…

Nα δώσετε στο νεογέννητο τα πράγματα του πρωτότοκου παιδιού σας, για παράδειγμα την κούνια, το καροτσάκι, τα παιχνίδια.

Nα μπείτε στην παγίδα των παρατηρήσεων του τύπου: «Μα επιτέλους, το κάνεις διαρκώς να κλαίει...» «Δε σ’ αγαπώ...» «Μην το πιέζεις...»

Nα το κριτικάρετε λέγοντάς του, για παράδειγμα: "το μωρό είναι καλύτερο...", "το μωρό είναι πολύ ήσυχο, εσύ όλο γκρινιάζεις…", "το μωρό είναι πολύ γελαστό, εσύ σπάνια γελούσες...".

Nα το στείλετε σε παιδικό σταθμό, μόλις γεννηθεί  το μωρό. 
Nα του αλλάξετε δωμάτιο, αν μέχρι τότε κοιμόταν μαζί σας. 

Να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή που μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά.