Λέει άσχημες κουβέντες

Το παιδί σας αν και είναι πολύ μικρό έχει αρχίσει να λέει άσχημες κουβέντες. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι βέβαιο ότι το παιδί καταλαβαίνει την ενόχλησή σας από τις κακές λέξεις που λέει. Ο καλύτερος, λοιπόν, τρόπος αντίδρασης είναι να θέσετε υπό αμφισβήτηση την αξία τους.

Μην τις συνδέετε με κάτι το παράξενο και το μυστηριώδες, που σας δημιουργεί αμηχανία, απώθηση ή αντίδραση, γιατί έτσι τους κινείτε περισσότερο το ενδιαφέρον.

Αν αποδοκιμάζετε το παιδί δημόσια, θα νιώσει ταπεινωμένο και είναι πιθανό να αντιδράσει με νέες προκλήσεις.

Μπορείτε να του πείτε ότι αυτό το λεξιλόγιο σας ενοχλεί και ότι με τέτοια συμπεριφορά δε γίνεται αγαπητό από τους συνομηλίκους του.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αν αγνοείτε αυτά που εκστομίζει ή του αποσπάτε την προσοχή με κάποια άλλη δραστηριότητα, σύντομα θα την εγκαταλείψει.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η συμπεριφορά σας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί. Αν βρίζετε, είναι βέβαιο ότι και αυτό θα κάνει το ίδιο.