“Δε θέλω να αγκαλιάζεις τη μαμά”

Κάθε φορά που το παιδί σας σας βλέπει να αγκαλιάζεστε με το μπαμπά του αντιδρά έντονα. Μπαίνει στη μέση να σας χωρίσει και απαιτεί από το μπαμπά του να μη σας ακουμπάει. Αναρωτιέστε με ποιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Να φέρεστε με ηρεμία και φυσικότητα, χωρίς να καταπιέζετε τις αυθόρμητες εκδηλώσεις τρυφερότητας, ούτε και να απομακρύνεστε βιαστικά κάθε φορά που εμφανίζεται το παιδί στο χώρο, διεκδικώντας την προσοχή σας.

Δεν πρέπει να πέσετε σε αυτή την "παγίδα", πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Αντίθετα, μπορείτε να το συμπεριλαμβάνετε κι αυτό πού και πού στα χάδια σας, δίνοντάς του σταδιακά τη δυνατότητα να καταλάβει ότι ο μπαμπάς και η μαμά αποτελούν μια ενότητα που υπήρχε από πριν.

Ενισχύετε την αυτονόμηση και την επαφή με συνομηλίκους.

Ο πατέρας να ασχολείται συστηματικά μαζί του.

Παρατηρώντας τα παιδιά ότι οι γονείς τους συμπεριφέρονται με τρυφερότητα ο ένας στον άλλο, νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι δε θα τα εγκαταλείψουν. Ακόμα κι αν λείψουν για λίγο, μπορούν να μείνουν με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

Επιπλέον, θα μάθουν έννοιες πολύ σημαντικές για τη μελλοντική συναισθηματική ζωή τους, την τρυφερότητα, τον αυθορμητισμό, το σεβασμό, καθώς και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους χωρίς ντροπές.