Το παιδί σας πίνει…

Τώρα που το παιδί σας άρχισε να βγαίνει το βράδυ με τους φίλους του αγχώνεστε μήπως αρχίσει να πίνει. Όταν επιστρέφει σπίτι μυρίζετε την αναπνοή του και τα ρούχα του προκειμένου να καταλάβετε εάν κατανάλωσε αλκοόλ ή όχι. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Κάποιες ενδείξεις…

Κουράζεται και αρρωσταίνει εύκολα.

Συμπεριφέρεται ανεύθυνα και αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του.

Έχει ξεκινήσει να καπνίζει.

Είναι γενικά απείθαρχο ή έγινε τον τελευταίο καιρό.

Δεν έχει καλή επικοινωνία με τους γονείς του.

Μπορεί να έχει ενδείξεις κατάθλιψης.

Έχει κατά κανόνα μεγάλο άγχος για τις υποχρεώσεις του αλλά μπορεί να μην το εκδηλώνει και απεναντίας να παρουσιάζει ένα προσωπείο παθητικότητας και αδιαφορίας.

Έχει δημιουργήσει νέους φίλους, τους οποίους δεν γνωρίζετε καλά.

Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση...

Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας πίνει, πρέπει σε πρώτο χρόνο να αξιολογήσετε τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει αυτό.

Συζητήστε μαζί του με ηρεμία τι το ωθεί στο να πίνει.

Ρωτήστε το τι στάση έχει η παρέα του στο θέμα του αλκοόλ. Νιώθει ένοχο αν πει όχι στους φίλους του;

Σε περίπτωση που ο έφηβος έχει αρχίσει να διασκεδάζει πίνοντας, δεν πρέπει να λειτουργήσετε "αστυνομικά" και να απαγορεύσετε τις εξόδους. Αυτό δε θα λύσει το πρόβλημα.

Μπορείτε να εντείνετε την επίβλεψή σας με διακριτικότητα και να προσπαθήσετε να μειώσετε τις "ευκαιρίες" για τέτοιες συμπεριφορές.

Βοηθήστε το παιδί να μειώσει το άγχος που αισθάνεται για διάφορους λόγους και καθοδηγήστε το σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός, η καλή συντροφιά, η θετική ψυχαγωγία κ.λπ.

Αν παρά τις προσπάθειες σας το παιδί συνεχίζει να πίνει ή η συμπεριφορά του σας προβληματίζει, να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Μέτρα πρόληψης...

Προσπαθήστε να είσαστε θετικό μοντέλο για το παιδί σας.

Να ξεκινήσετε από νωρίς να συζητάτε μαζί του για το αλκοόλ εξηγώντας τα μειονεκτήματα της κατάχρησης οινοπνεύματος αλλά και τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης και της επικίνδυνης συμπεριφοράς π.χ.πιθανά ατυχήματα, θύμα εκμετάλλευσης κ.λπ.

Διδάξτε του πώς να λέει όχι.

Να συζητήσετε τους κινδύνους να οδηγεί κάποιος που έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Να το ενθαρρύνετε να μιλήσει με τους φίλους του για τους κινδύνους του αλκοόλ.

Να προάγετε στην οικογένεια σας το υγιεινό μοντέλο ζωής και τον αθλητισμό.