Βάζει τη μουσική στη διαπασών

Το παιδί σας μόλις επιστρέφει στο σπίτι κλείνεται στο δωμάτιό του και βάζει τη μουσική στη διαπασών! Έχετε προσπαθήσει με το καλό να του εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό καθώς δείχνει ότι δε σέβεται τους γείτονες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση κι αν πρέπει να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφεύγετε να κρίνετε τις μουσικές επιλογές του παιδιού σας.

Διαπραγματευτείτε με το παιδί να βάζει δυνατά τη μουσική μόνο σε ώρες που ξέρετε ότι λείπουν ή δεν ενοχλούνται οι γείτονες.

Παρακαλέστε το παιδί σας να μην ακούει συνεχώς δυνατά μουσική με ακουστικά γιατί θα προκαλέσει βλάβες στα αυτιά του. Για να μην εκληφθεί ως "κήρυγμα", ψάξτε στο ίντερνετ στοιχεία σχετικά με τα βλάβη που προκαλεί στο τύμπανο η δυνατή μουσική.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε διαρρύθμιση ώστε το παιδί να πάρει το δωμάτιο με την καλύτερη μόνωση προκειμένου να ακούει πιο άνετα μουσική χωρίς ακουστικά.

Διερευνήστε αν θα ήθελε να μάθει κάποιο μουσικό όργανο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμμετέχει σε μικρά γκρουπ και να νιώθει πιο δημιουργικό. Να πάρετε την πρωτοβουλία με 2-3 γονείς να βρείτε ένα χώρο (ίσως το γκαράζ ενός φιλικού σας σπιτιού) ώστε να κάνουν εκεί τα παιδιά τις πρόβες τους.

Επικοινωνείτε όσο πιο συχνά μπορείτε με το παιδί σας. Αν κάνει "περίεργες παρέες" μη θέσετε ζήτημα για τη μουσική. Εξετάστε τις παρέες.

Πότε είναι ανησυχητικό

Αποκόπτεται από τις παρέες του ή άλλα ενδιαφέροντα που είχε ως τώρα.

Πέφτουν οι βαθμοί του.

Διαπιστώνετε προβλήματα με τους καθηγητές και το σχολείο του ή με τους συμμαθητές του.

Φέρεται επιθετικά και βίαια ή αντίθετα δείχνει θλιμμένο.

Εκμυστηρεύεται ότι θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του ή στους άλλους.

Μήπως οι παρέες του έχουν αρνητική στάση απέναντι στη ζωή γενικά και το παιδί σας μοιράζεται αυτόν το μηδενισμό;

Δείχνει πολύ έντονες αλλαγές και διακυμάνσεις συμπεριφοράς.