Όταν το παιδί δε θέλει να μιλάει για το διαζύγιο των γονιών του…

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που χωρίσατε, το παιδί σας αρνείται κάθε συζήτηση μαζί σας για το διαζύγιο. Μάλιστα όσες φορές έτυχε να αναφερθείτε σε αυτό το θέμα μπροστά του, φάνηκε πως δυσανασχέτησε. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Πολλά παιδιά διστάζουν να μιλήσουν για το διαζύγιο των γονιών τους στο σχολείο, στους φίλους τους ακόμα και στους κολλητούς τους καθώς φοβούνται τις ερωτήσεις και τα σχόλια των άλλων. Ακόμα και απέναντί σας μπορεί να υπάρξει σοβαρός δισταγμός ή και άρνηση από το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματα του, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του. Όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, η κύρια αιτία αυτής της στάσης είναι ότι λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφει για εσάς, δε θέλει να σας φορτώσει με πρόσθετο πόνο. Η σιωπή του παιδιού σας είναι ένδειξη αγάπης και όχι έλλειψη εμπιστοσύνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει το διαζύγιο ή ότι δε στεναχωριέται, απλώς δε θέλει να το δείχνει.

Τι πρέπει να κάνετε

Μην πιέσετε το παιδί να μιλήσει εφόσον δεν το επιθυμεί.

Δώστε του χρόνο.

Προσπαθήστε να είσαστε κοντά του και να συζητάτε ό,τι το απασχολεί.

Βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματα του.

Ακόμα κι αν αρνείται να σας μιλήσει είναι βέβαιο ότι ακούει αυτά που του λέτε. Για αυτό μη σταματάτε τις προσπάθειες σας να το προσεγγίσετε.

Η αποδοχή του διαζυγίου από εσάς θα βοηθήσει σταδιακά και το παιδί να το αποδεχθεί.

Η καλή συνεργασία και συνεννόηση των γονιών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα που θα επιτρέψει στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του.