Πώς να μιλήσω στο παιδί για τη νέα μου σχέση;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει ένας άνδρας στη ζωή σας, ο οποίος σας κάνει πολύ ευτυχισμένη. Αναρωτιέστε πώς να μιλήσετε για εκείνον στο παιδί σας; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" και "Οι γονείς χωρίζουν", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Τα παιδιά είναι ευάλωτα μετά το διαζύγιο και δεν πρέπει να αγωνιούν μήπως ένας ξένος άνδρας ή γυναίκα παραβιάσει την ήδη ταλαιπωρημένη οικογενειακή ζωή τους. Αυτό οδηγεί τους γονείς στην παγίδα να καθησυχάζουν τα παιδιά τους ότι αποκλείεται να παντρευτούν ξανά ή να σχετιστούν σοβαρά με άτομο του άλλου φύλου. Καλό είναι να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος να αναλάβετε τέτοια δέσμευση γιατί μόλις αποκτήσετε ένα σταθερό δεσμό το παιδί σας θα αισθανθεί προδομένο και θα αναστατωθεί.

Λίγο καιρό μετά το χωρισμό εσείς που έχετε την επιμέλεια αρχίστε να βγαίνετε με φίλες και φίλους ακόμα κι αν δεν έχετε σκοπό να αναζητήσετε ερωτικό σύντροφο. Οι έξοδοί σας θα δείξουν στο παιδί ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι έχετε την ανάγκη συναναστροφής με ενήλικες. Επίσης έτσι δε θα το ξενίσουν οι απουσίες σας όταν γνωριστείτε με ένα άτομο του αντίθετου φύλου που θα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και με το οποίο θα αρχίσετε να βγαίνετε πιο τακτικά.

Δε χρειάζεται να λέτε στο παιδί σας ούτε ψέματα αλλά ούτε και λεπτομέρειες για την προσωπική σας ζωή. Όπως ακριβώς βγαίνετε έξω με φίλες και φίλους χωρίς να του δίνετε ιδιαίτερες εξηγήσεις, κατά τον ίδιο ουδέτερο τρόπο μπορείτε να παρουσιάζετε και τις εξόδους σας με τον ερωτικό σας σύντροφο. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς δε θέλουν να γνωρίζουν τίποτα για την ερωτική ζωή των γονιών τους.

Αν κάποια σχέση αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα, ενημερώστε το παιδί ότι γνωρίσατε κάποιον με τον οποίο σας αρέσει να συναναστρέφεστε.

Εάν σας ρωτήσει τι κάνετε όταν βγαίνετε έξω με το άτομο αυτό, απαντήστε ανάλογα με την ηλικία του. Πείτε ότι μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και ότι περνάτε καλά. Διαβεβαιώστε το ότι εκείνο αποτελεί για εσάς "τη χαρά της ζωής" και το "επίκεντρο της ύπαρξής σας", αλλά εξηγήστε του ότι οι μεγάλοι έχουν ανάγκη να κάνουν παρέα με άτομα της ηλικίας τους.

Είναι πολύ πιθανό να σας ρωτήσει συγκεκριμένα "θα τον παντρευτείς;". Μην το αποκλείσετε γιατί μπορεί να διαψευσθείτε. Πείτε απλώς "μου αρέσει να συναναστρέφομαι το συγκεκριμένο άτομο αλλά δε σκέφτομαι το γάμο ακόμα γιατί είναι πολύ νωρίς" και τονίστε "αν αρχίσω να προβληματίζομαι για μία τόσο σοβαρή δέσμευση, σου υπόσχομαι ότι δε θα πάρω καμία απόφαση προτού το συζητήσω μαζί σου".

Μην πείτε στο παιδί "θα κάνω ό,τι θέλεις εσύ" ή "αποκλείεται να παντρευτώ αν δε συμφωνείς". Απλώς δώστε του να καταλάβει ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί ως οικογενειακό ζήτημα και ότι θα συμμετάσχει οπωσδήποτε στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Η παρουσία ενός άλλου άνδρα ή μιας άλλης γυναίκας συνήθως εκλαμβάνεται ως απειλή από τα παιδιά, τα οποία θεωρούν ότι θα τους απομακρύνει από το γονέα. Τα μεγαλύτερα θα ανησυχήσουν περισσότερο από τα μικρά για τις προοπτικές της σοβαρής σχέσης της μητέρας ή του πατέρα τους. Εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να τα καθησυχάσετε διαβεβαιώνοντάς τα ότι δε θεωρείτε το σύντροφό σας υποψήφιο για υποκατάστατο γονέα.      

Όταν ανακοινώνετε τη σχέση σας στο παιδί καλό είναι να περιμένετε ότι θα ενημερωθεί σχετικά και ο πρώην σύζυγος. Προετοιμαστείτε για τυχόν αντιδράσεις.

Η προσέγγιση των παιδιών σας από το σύντροφό σας καλό είναι να γίνει σταδιακά, αφού έχετε συζητήσει προηγουμένως διεξοδικά το θέμα αυτό μαζί του.